Lukijalta: | Keilaniemen tunneli puhdisti ilman ja toi luonnon aarteet keskelle kaupunkia – kiitos kaikille, jotka ovat mahdollistaneet sen

Keilaniemen tunneli avattiin noin kaksi vuotta sitten. Sinne katosivat kymmenet tuhannet autot vuorokaudessa. Maailmamme hiljeni, ja pakokaasujen ja pölyjen haihtuminen kirkasti ilmamme hengitettäväksi. Meidän lähiasukkaiden on oltava kiitollisia kaikille projektin osallisille, ja liikenneväen tulee iloita liikenteen sujumisesta.

Nyt haluaisin ottaa esille lisää arvostusta. Noin kolme vuotta sitten suunnittelijat kertoivat muun muassa maisemoinnista ja kyselivät toiveitamme infotilaisuudessa. Olemme vuosien aikana nähneet, kuinka valtava panostus tunneli ja sen luonnonniityksi tavoiteltu alue on. Työ on ollut suuri määrältään ja taloudelliselta arvoltaan. Meidän on hyvä havaita, kuinka toimiva yhteiskuntamme on ja kuinka osaavia sen ammattilaiset ovat. On tarvittu kaikkia taitavasta suunnittelusta ahkeriin toteuttajiin. Saimme sinne toiveitten mukaisia kotoisia leppiäkin. Tuntuu, että maailmanlaajuinen ongelma, ilmastonmuutos, kokeilee tätäkin kohdetta rajusti.

Kuitenkin saamme tänään nähdä tuolla jo kulottuneella niityllä ihmeellisiä luonnon aarteita. Erityisellä mielihyvällä katselen sitkeitten ja sopeutuvien paahteisten ketojen kasvien selviytymistä ja niitten antamaa viimeistäkin mesipisaraa kimalaisille, perhosille ja muille ystävällisille ötököille. Luonto kiittää auttajaansa. Monet kaunokit, virnat, ruusuruohot, nätkelmät ovat täynnä kimalaisia. Nyt sitten ilmestyi todellinen ketojen ja piennarten ihme: ukontulikukka. Eräskin yksilö on parimetrinen loistavan näyttävin keltaisin kukin. Kannattaa hidastaa vauhtia sen kohdalla ja mielenkiinnosta tutkia, mitä kirjallisuus siitä kertoo.

Edelleen kiitos hoitajille esimerkiksi tarmokkaasta haitallisten kasvien poistamisesta. Yksikään istutettu puu ei selviäisi tänä koettelemuksen kesänä ilman huolehtivaa kastelijaa.

Toivon, että me asukkaat pysähdymme ihastelemaan ja odottamaan esimerkiksi sen kainuulaisen kuntan uutta tulemista ja arvostamme kaikkia kukkivia kasveja juuri niitten omalla paikalla. Siinä ne ovat osa luontoa toistensa elämää tukemassa. Maljakossa ne ovat tarpeettomia.

Uusi kaste ja kevät herättävät kulonkin vihreäksi. Odottakaamme sitä kiitollisena.

Juhani Oksanen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut