Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Ääri-ilmiöihin voi varautua

Ruskeaksi palaneita nurmikoita, lehtiään ja neulasiaan tiputtaneita puita ja pensaita. Poikkeuksellisen kuivan ja kuuman kesän jäljet näkyvät nyt pihoilla, puutarhoissa ja luonnossa laajalti.

Kuivuuden loppulasku nähdään kuitenkin vasta ensi kesänä ja siihen vaikuttaa paljon myös tuleva talvi, kertoo Espoon kaupungin vihertyöpäällikkö Paula Finér tässä lehdessä.

Ilmastonmuutoksen on ennustettu lisäävän sään ääri-ilmiöitä, joten kotipihoilla ja puutarhoissa kannattaa varautua kuiviin kesiin jatkossakin.

Puutarhaväki vinkkaa muun muassa valitsemaan istutuksiin kuivuutta kestäviä lajeja ja jättämään nurmikon kuivina kausina leikkaamatta. Paahteisille pihoille kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita varjoa antavia puita tai pensaista.

Kuivuuden kanssa on painittu myös Pohjois-Espoossa sijaitsevalla PieniKylä-tilalla, jossa ilmastonmuutosta pyritään hillitsemään maanviljelyn keinoin (LV 28.7.2021). Tilalla hyväksi havaittuja keinoja kuivuutta vastaan ovat muun muassa eri lajikkeiden suuri määrä ja maan kunnosta huolehtiminen niin, että se pidättää kosteutta mahdollisimman hyvin.

Kuivan kesän jälkeen katse kääntyy syksyyn. Jatkuvatko sään ääri-ilmiöt runsaina sateina?

Espoossa on viime vuosina kärsitty tulvista muun muassa Espoonjoen ja Gräsanojan varsilla. Molempiin ongelmiin on jo tartuttu. Kirkkojärvelle on rakennettu tulvasuojauksia ja parhaillaan menossa on Espoonjoen kunnostus.

Myös Gräsänojan kunnostusta suunnitellaan. Mankkaalta mereen virtaava, noin kolmen kilometrin puro on Espoon suurimpia kaupunkipuroja.

Sateisiinkin voi varautua myös kotipihoilla. Kovat, kasvittomat pinnat sitovat huonosti vettä. Hulevesien imeytymistä voi helpottaa muun muassa lisäämällä kasvillisuutta ja suosimalla vettä imeviä pintoja.

Minna Airamaa

uutispäällikkö

minna.airamaa@media.fi