Pääkirjoitus: Kouluun jälleen koronan varjossa

Koulut alkavat tänäkin syksynä koronapandemian varjossa. Viime viikolla Espoossa siirryttiin jälleen leviämisvaiheeseen ja tehtiin koko korona-ajan ennätys päivittäisissä tartuntaluvuissa.

Miten käy tartuntalukujen, kun koulut ja oppilaitokset täyttyvät kesän jälkeen? Tätä mietitään varmasti monessa perheessä.

Samaan aikaan rokotukset etenevät. Espoossa 50-vuotiaista ja sitä vanhemmista yli 70 prosenttia on saanut toisen rokotteen.

Espoossa aloitetaan myös 12–15-vuotiaiden rokotukset sekä kiirehditään opettajien ja varhaiskasvattajien rokotuksia.

Taustalla on tahto pitää koulut lähiopetuksessa. Sen eteen tehdään nyt töitä hartiavoimin, sillä viime lukuvuosi osoitti, että pandemia uhkaa jättää lapsiin ja nuoriin pitkäaikaiset tai pahimmillaan jopa pysyvät jäljet.

Etäopetus ja harrastuksiin kohdistuvat rajoitukset aiheuttivat ongelmia, jotka kasaantuivat erityisesti muutenkin haavoittuvassa asemassa oleviin. Muun muassa Espoossa mielenterveys- ja päihdeongelmiin apua hakeneiden nuorten määrä kasvoi viime vuonna huomattavasti (LV 20.2.2021).

Espoossa, kuten muissakin pääkaupunkiseudun kaupungeissa muistetaan varmasti hyvin myös se, että toisen asteen oppilaat olivat jo viime lukukaudella etäopetuksessa huomattavasti muuta maata enemmän. Kynnys etäopetukseen siirtymiseen lieneekin nyt huomattavasti korkeammalla kuin viime vuonna.

Myös perheissä voidaan tehdä paljon sen eteen, että tartunnat eivät pääse leviämään kouluissa ja päiväkodeissa. Vielä pitäisi jaksaa noudattaa hyvää käsihygieniaa, pitää oireinen lapsi kotona ja käydä testissä.

Kouluissa ollaan tänä syksynä paljon vartijana. Jos tartunnat saadaan pidettyä kurissa ja rokotukset etenemään, tunnelin päässä voi vihdoin näkyä valoa.

Minna Airamaa

uutispäällikkö

minna.airamaa@media.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut