Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Pitkä odotus hoitoon

Koronapandemia on heittänyt perusterveydenhuollon syöksykierteeseen niin Espoossa kuin monessa muussakin kunnassa.

Kun resursseja on jouduttu siirtämään koronatyöhön, vajetta on syntynyt terveyskeskuksiin. Tämä näkyy kasvavina jonoina kiireettömään hoitoon. Kun ennen koronaa kiireettömään hoitoon pääsi Espoossa noin 20 päivässä, nyt jonot useilla terveysasemilla ovat olleet viikkoja, jopa 90 päivää.

Espoo näyttää selvinneen pandemian iskusta ainakin osin huonommin kuin naapurinsa. Vantaalla ja Helsingissä kiireettömään hoitoon pääsi viime keväänä huomattavasti nopeammin kuin Espoossa.

Esimerkiksi huhtikuussa odotusaika kiireettömään hoitoon oli Espoon itse pyörittämillä terveysasemilla 56–90 päivää.

Vantaan terveysasemista yhdellä odotusaika oli huhtikuussa 90 päivää, muilla se jäi 22–37 päivään. Helsingin kaikilla terveysasemilla odotusaika kiireettömään hoitoon oli huhtikuussa reilusti alle 50 päivää. Luvut olivat vastaavan suuntaisia koko kevään ajan.

Iso ero on ollut myös Espoon kolmeen yksityisen terveyspalveluyrityksen pyörittämään lääkäriasemaan. Näillä terveysasemilla kiireettömän ajan sai miltei koko viime kevään alle viikossa.

Mistä erot johtuvat? Lääkäripula tuskin käy syyksi, sillä se vaivaa yhtä lailla naapurikaupunkeja.

Yksi syy lienee raha. Espoon terveysasemien johtava ylilääkäri Anu Mustakari arvioi Länsiväylässä kesäkuussa, että pelkästään viime vuoden aikana syntyneen hoitovajeen purkamiseen Espoossa tarvittaisiin noin 6,7 miljoonaa euroa.

Hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen käy helposti vielä kalliimmaksi. Pandemian aiheuttaman hoitovajeen tuomaa rahallista loppulaskua tuskin kukaan osa vielä arvioida. Kovimman hinnan maksavat kuitenkin ne, joiden terveys kärsii hoitovajeen seurauksena.

Minna Airamaa

uutispäällikkö

minna.airamaa@media.fi