Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | TE-toimisto osaa vain kyykyttää lomautettua

Jäin koronan takia lomautetuksi viime vuoden keväällä ja ensimmäistä kertaa työurallani jouduin hakemaan työttömyyspäivärahaa. Tässä vaiheessa kaikki sujui vielä hyvin: TE-toimisto antoi lausunnon, ja kassa maksoi ansiosidonnaista. Lomautus kuitenkin pitkittyi ja alkoi tehdä mieli takaisin työelämään. Onneksi minulla oli tutkinto ja työhistoriaa myös alalta, johon korona ei ollut vaikuttanut. Pitkän työnhaun jälkeen lopulta sain työpaikan, kun onnistuin vakuuttamaan työnantajan siitä, että voisin jatkaa osa-aikaisena lomautukseni päättyessä.

Pian kuitenkin paljastui, että työ ei ollut sitä, mitä olin ajatellut. Esimerkiksi perehdytyksen pituus olisi ollut niin pitkä, että lomautukseni todennäköisesti loppuisi tätä ennen. Katsoin parhaaksi lopettaa työn koeajalla. Tämä oli suuri virhe. TE-toimisto nimittäin rinnastaa lomautuksen työttömyyteen ja työpaikan jättämisestä tulee kolmen kuukauden karenssi. Selvityspyynnössä kyllä availin seikkaperäisesti päätökseni taustoja, mutta eihän se mitään auttanut.

Vaikka tässä hölmöilinkin, niin mielestäni on väärin, että nyt kun olin hetken aikaa tuottava yksilö ja sain palkkaa ansiosidonnaisen sijasta, saan tästä rangaistuksen. Parempi olisi ollut pysyä koko ajan ansiosidonnaisella kotona. Voi myös kysyä, miksi lomautuksella olevan tulee hakea kokoaikatyötä päivärahaa saadakseen. Millainen työnantaja haluaa sellaisen työntekijän, joka saattaa lähteä koska tahansa vanhaan työhönsä? Lyhytaikaiset työt taas ovat useimmiten niin matalasti palkattuja, että käteen jää vähemmän kuin ansiosidonnaisesta.

Karenssin kärsittyäni tuli taas kuukausi lisää lomautusta, josta ilmoitin TE-toimistoon heti, kun se oli mahdollista. Samana päivänä sainkin TE-toimistosta puhelun. Virkailija oli nyt vaihtunut ja kyseli myös yritystoiminnasta. Kerroin, että minulla on viimeiset kahdeksan vuotta ollut toiminimi, johon käytän keskimäärin pari tuntia viikossa ja jonka vuosittainen liikevaihto ja tulos on muutaman satasen luokkaa. Tästä olin ilmoittanut jo lomautusten alkaessa viime vuoden keväällä. Viime vuonna ei kuitenkaan tehty tarkastelua, onko yritystoiminta pää- vai sivutoimista. Se olisi pitänyt tehdä nyt kuluvan vuoden alussa. Tämä oli TE-toimistolta päässyt unohtumaan, mitä virkailija kovasti pahoitteli. Selvitys piti siis tehdä nyt ja siihen näyttäisi tällä hetkellä menevän noin kuukauden päivät siitä, kun olen selvityspyynnön jättänyt. Tänä aikana ei tietenkään mitään tukia voida maksaa ja mikäli TE-toimisto toteaa, että yritystoimintani on ollut päätoimista, joudun palauttamaan kaikki tämän vuoden aikana maksetut työttömyyspäivärahat.

Mitään huoltahan tässä ei olisi, jos uskoisin, että TE-toimistossa tehdään järkeviä ja oikeudenmukaisia päätöksiä. Valitettavasti tähän en voi enää uskoa. Epäilenkin, että heidän tosiasiallinen tavoitteensa on työllistämisen sijaan minimoida maksetut tuet.

Kyykytetty lomautettu

Espoo