Kolumni: | Pelataan varman päälle

Olen muutaman kerran elämässäni kuullut väitettävän suomalaisten välttävän riskejä ja pelaavan aina varman päälle.

Tosiasiassa suomalaiset ottavat riskejä paljonkin. Jopa siinä määrin, että lähettävät rahaa tuiki tuntemattomille niin sanottujen nigerialaiskirjeiden pohjalta. Houkutus pikavoittoon on niin kova, että järki katoaa. Rahat lähtevät tililtä, ainoastaan se on varmaa.

Sama houkutus on tuhonnut satojen tuhansien suomalaisten elämän kansanedustajien hellässä huomassa. Kyseessä on niin kutsuttu tyhmyysvero, jota maksavat peliriippuvaiset sekä huono-osaiset. Aivan oikein, kyseessä on Veikkauksen pelit.

En ruodi tarkemmin, mikä kaikki Veikkauksen kuviossa on päin prinkkalaa. Sen tekee erinomaisesti Senja Larsen Veikkauskratia-kirjassaan. Kirjassa kerrotaan noin 72 000 henkilön häviävän Veikkauksen peleihin keskimäärin 1 000 euroa kuukaudessa. Moni on rytäkässä tuhonnut terveytensä, suhteensa ja tulevaisuutensa haaveillessaan tulevansa miljonääriksi.

Miljonääriksi tulisi kuitenkin säästämällä tuon kuukausittaisen häviötonnin 20-25 vuotta osakkeisiin tai indeksirahastoihin. Aika kuulostaa pitkältä, kun huomioi lottovoiton voivan osua juuri omalle kohdalle ensi viikolla. Päävoiton todennäköisyys on kuitenkin häviävän pieni: yksi rivi 18,6 miljoonasta mahdollisesta.

Säännöllisessä indeksisäästämisessä ei edes tarvitse arvata oikein, sillä 20 vuoden aikana on automaattisesti voittanut. Jos ei miljoonan päävoittoa, niin kaikki muut voittoluokat vähintään viisi kertaa. Kannattaa siis pelata varman päälle ja olla pelaamatta rahapeliyhtiöiden pelejä. Täysin varmaa tuottoa indeksisijoittamisesta ei saa, mutta pahasti ei mene pieleen. Sen lupaan!

Miten sitten olemme päätyneet tähän tilanteeseen, jossa juuri heikoimmassa asemassa olevilta riistetään vapaus ja mahdollisuus vaurastua? Pahoin pelkään tässäkin olevan varman päälle pelaamista: kansanedustajat eivät uskalla näyttää säästämisessä ja vaurastumisessa mallia, koska pelkäävät sen vaikuttavan äänisaaliiseen. Eikä uskalleta puhaltaa riistämisen peliä poikki Veikkaukselta, koska tulonjakoautomaatista loppuisi itselle ja itseä läheisille järjestöille manna.

Ennemmin kupataan satoja tuhansia ihmisiä kuin autettaisiin heidät sijoittamisen ja säästämisen ääreen. Nyt pitää muuttaa pelin luonne.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut