Lukijalta: Sähköpotkulautailussa vallalla viidakon lait

Turvallisuus on kyselyiden mukaan yksi espoolaisten tärkeimmäksi arvostama asia. Espoon tuleekin olla turvallinen ja viihtyisä kaupunki jokaiselle. Yksi arjen turvallisuuteemme vaikuttava asia on kesän aikana sekä ihastuttanut että vihastuttanut. Nimittäin sähköpotkulaudat.

Valtavasti lisääntynyt sähköpotkulaudoilla ajo on tuonut mukanaan ikäviä lieveilmiöitä Espoossa. Niiden pysäköinnissä on pitkälti voimassa viidakon lait. Hujan hajan jätettyjä Tierin ja Voin sähköpotkulautoja näkee päivittäin. Niitä lojuu päivätolkulla keskellä pyörä- ja kävelyteitä, eikä kukaan ota vastuuta lautojen siirtämisestä. Niitä pysäköidään taloyhtiön postilaatikkojen eteen ja jätetään myös liian lähelle autoilijoille tarkoitettuja sisääntuloväyliä. Harmillista on myös, että kun yksi henkilö pysäköi väärin, niin kohta seuraa toinen perässä ja laittaa lautansa jo väärin parkkeeratun laudan viereen.

Nykyinen meno ei voi jatkua. Kaupunkipyöriäkään ei voi jättää mihin sattuu, vaan ne noudetaan ja palautetaan virallisiin telinepisteisiin, jolloin ne eivät häiritse muuta liikennöintiä. Tällä hetkellä sähköpotkulautayhtiöille näyttää sallitun liian ”keveät” säännöt, joita ei edes noudateta. Espoossa on oltava selkeät rajaukset siihen, mihin vuokrattavan sähköpotkulaudan saa jättää ja miten sähköpotkulautayhtiöt tästä osaltaan huolehtivat. Kun sähköpotkulautayhtiöt eivät itse kanna vastuuta, on kaupungin säänneltävä tiukemmin turvallisuuttamme vaarantavaa ajoa ja pysäköintiä. Useiden eurooppalaisten suurkaupunkien ohjeistuksesta kannattaa ottaa mallia.

Pysäköinnin lisäksi kyse on myös käyttäjien vastuullisuudesta ja sääntöjen noudattamisesta. Liikenteessä näkee vaarallisia tilanteita etenkin jalankulkijoille mutta myös sähköpotkulautailijoille, kypärän käyttö on vähäistä ja pahimmillaan sähköpotkulaudoilla ajetaan voimakkaastikin humaltuneena. Sähköpotkulaudat tuovat iloa käyttäjilleen, mutta samalla on huolehdittava turvallisuudesta. Tutkimuksien mukaan sähköpotkulautojen käyttäjät eivät usein tunne tai välitä noudattaa liikennesääntöjä eikä palveluntuottajien antamia ohjeita. Kyseessä ei ole lelu vaan ajoneuvo. Lisäksi kannattaa muistaa, että sähköpotkulaudat ovat pääasiassa suunniteltu vain yhdelle.

Sähköpotkulaudat ovat yksi esimerkki sekä arjen turvallisuuteemme vaikuttavasta asiasta että teknologian mahdollistamista asioista. Vastaavia innovaatioita tulee varmasti Espoon katukuvaan lähivuosina lisää edistämään espoolaisten viihtyisyyttä. Pelisääntöjen tulee kuitenkin olla sanktioineen selvät, käyttäjien tunnettava ohjeet sekä toimittava vastuullisesti ja turvallisuudesta on huolehdittava. Tällöin meillä kaikilla on turvallista ja viihtyisää asua Espoossa, ja Espoo näyttäytyy myös turvallisuuden osalta esimerkillisenä kaupunkina.

Kimmo Niku

yrittäjä, KTM

Espoo

Jarno Limnéll

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Espoo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut