Lukijalta: | Jokaisella oikeus omaan aistirauhaan?

Olin 30.6.2021 13-vuotiaan poikani kanssa Matinkylän uimarannalla. Siellä rakennettiin Espoo liikkuu -tapahtumaa, jossa oli pomppulinna ja kaikkea muuta hauskaa lapsille ja nuorille. Minusta on todella tärkeää ja hyvä, että näitä tapahtumia järjestetään! Lapset ja nuoret tarvitsevat liikuntaa.

Mutta – poikani on autistinen. Hänellä on aistiyliherkkyys, nimittäin hänen kuulonsa on erityisen herkkä ja tarkka. Kun Espoo liikkuu päätti soittaa rannalla musiikkia kaiuttimista todella kovaa, hän ahdistui. Kova musiikki aiheuttaa hänessä jopa aggressiota. Hänen ahdistuneisuutensa nousi loppujen lopuksi niin kovaksi, että hän halusi poistua rannalta kokonaan. Niin kuin niin monta kertaa aikaisemmin eri tilanteissa me toimimme lapsen ehdoilla ja poistuimme paikalta.

Autistiset ihmiset saattavat saada meltdowneja (totaalisia ylikuormituskohtauksia, paniikkikohtauksia, raivokohtauksia), kun he joutuvat näihin tilanteisiin, joissa he eivät voi itse vaikuttaa siihen, miten heidän aistejaan pommitetaan. Neurotyypillisten ihmisten voi olla erittäin vaikea ymmärtää, miten autistinen henkilö kokee ympäröivän maailman. Tai sitä, millaisia haasteita tämä aiheuttaa arjessa.

Toivonkin, että neurodiversiteetistä puhuttaisiin paljon, paljon enemmän. Toivon, että ihmisiä koulutetaan paremmin ymmärtämään, miten erilaisia me voimmekaan olla. Miten eri tavoilla me voimme aistia maailman: värit, äänet, liikkeet, hajut, maut, kosketukset...

Silloin, kun olemme yhdessä julkisissa tiloissa, pitäisi mielestäni olla itsestään selvää, että jokaista ihmistä ja heidän erilaisuuttaan kunnioitetaan. Se tarkoittaa sitä, että tehdään julkisista tiloista mahdollisimman esteettömiä. Esteettömyys ei tarkoita ainoastaan sitä, että liikuntarajoitteinen pääsee helposti olemaan ja liikkumaan tilassa, vaan myös sitä, että esimerkiksi näkövammaiset tai kuurot otetaan huomioon (mitä jo tapahtuu useammin). Seuraavaksi olisi hienoa, jos aistiyliherkät ihmiset saisivat kokea julkisissa tiloissa aistirauhaa niin halutessaan.

Tietoa aistien yli- tai aliherkkyyksistä saa hienosti esimerkiksi Autismiliiton sivuilta, jos haluaa oppia asiasta enemmän. Muistetaan, että kova musiikki voi sinun mielestäsi olla maailman mahtavin juttu mutta toiselle se voi olla kohtuuttoman ahdistava kokemus.

Annetaan jokaiselle oikeus aistirauhaan julkisissa tiloissa.

Christa Renwall

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut