Pääkirjoitus: Mihin pientaloja voi rakentaa?

”Hajauttaa yhdyskuntarakennetta, lisää henkilöautoilua, ekologisesti kestämätöntä.”

Muun muassa näillä termeillä ely-keskus suomii Espoon tuoretta pohjois- ja keskiosien yleiskaavaa.

Valtuusto hyväksyi yleiskaavan kesäkuussa. Puheenvuoroissa iloittiin muun muassa uusista pientaloalueista, joilla pysäytettäisiin hyvien veronmaksajien muutto kehyskuntiin väljempien neliöiden perässä.

Nyt ely-keskus on ottanut päätökseen kantaa poikkeuksellisen rajusti ja vaatii oikaisukehotuksessaan kaavaan isoja muutoksia. Ely-keskuksen hampaissa ovat muun muassa väljemmin suunnitellut, A3-merkinnän pientaloalueet, joita on sijoitettu luonnontilaisille alueille kauemmas jo rakennetuista alueista. Tällaisilla alueilla joukkoliikenteen, lämmityksen ja vesi- ja jätehuollon järjestäminen kestävästi on haasteellista, keskus huomauttaa.

Espoon pitää nyt käsitellä yleiskaava puolen vuoden sisällä uudelleen ja ottaa kantaa ely-keskuksen osoittamiin asioihin, muun muassa pientaloalueisiin ja niiden sijoittumiseen.

Helppoa se ei tule olemaan. Yleiskaavaa työstettiin 10 vuotta ja se herätti vielä viime metreilläkin poliittisia kiistoja.

Metrovarren tiivis kerrostalorakentaminen on kerännyt voimakasta kritiikkiä. Yleiskaavan alue kattaa noin puolet Espoon pinta-alasta ja on isoilta osin rakentamatonta. Sinne mahtuisi pientaloalue jos toinenkin.

Toisella puolella painavat sekä kaupungin omat ilmastotavoitteet että kaupunkien kaavoitusta ohjaavat valtakunnalliset tavoitteet. Nämä painottavat tiivistämistä raiteiden varsille ja hyvien liikenneyhteyksien ääreen.

Mihin ja miten pientaloja voi rakentaa? Tätä kysymystä Espoossa joudutaan tänä syksynä käsittelemään vielä moneen otteeseen.

Minna Airamaa

uutispäällikö

minna.airamaa@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut