Lukijalta: | Espoo uhrasi kulttuurimaiseman säästöjen vuoksi

Tänä kesänä olen säpsähtänyt moottorisahan ääneen tavallista herkemmin Pohjois-Espoossa.

Tällä viikolla upeiden vanhojen jalopuiden latvuksia pudotettiin nosturissa useiden metsurien voimin.

Emme olleet halunneet asfalttia satavuotiaaseen puutarhaamme tai mustaherukkaviljelmälle tai että istuttamamme tontin reunuspuut aitoineen kaadettaisiin vain 100 metrin pyörätien loppuosan tieltä.

Vaihtoehdot olivat: puutarhamme tai lehmukset uhrataan. Järven puolella olevalla pellolla ei ole asutusta. Pyörätietä oli aiemminkin räjäytelty kallioisella alueellamme meidän puolellamme ja siihen heräiltiin arkiaamuisin kuukausia. Se pyörätien pätkä päättyi hiljaisuuteen.

Tällä viikolla kotitielläni tontinreunuksella työskenteli jopa kymmenen puunkaatoon liittyvää henkilöä. Yksi metsureista valisti: jos sanon sanaakaan, he kaatavat vielä enemmän puita. Työnjohtajia näkyi olevan kolme, joista yksi totesi minulle, että olet yksin, et mahda meille mitään.

Entä jos nämä metsurit olisivat tulleet tällä tavalla työskentelemään kotipuutarhaamme?

Yksi metsureista valisti: jos sanon sanaakaan, he kaatavat vielä enemmän puita.

Bodominjärven rantaa myötäilevä pyörätie eteni järven puolella koko matkan yhtäkkiä vaihtaen puolta jatkuakseen vain parisataa metriä meidän puolellamme.

Arviolta noin 1920–30-luvulla istutetut jalopuut arvioitiin tänä kesänä arvottomiksi ja hävitettäväksi, koska olemme vain harvaanasuttua maaseutua emmekä lopultakaan osa kartanomaisemaa, vaikka asumme kahden kartanolle johtavan tien varrella.

Syy, miksi Espoon tekninen suunnittelulautakunta ei jatkanut edelleen järven puolella eikä se halunnut välttyä kaatamasta lähes satavuotiaita lehmuksia, on Espoon kaupungin säästötoimi.

Espoolla ei ole varaa säilyttää kulttuurimaisemaa, eivätkä vastaistutetut puut korvaa vanhojen puiden arvoa ja merkitystä.

Loppujen lopuksi Bodomin pyörätie ei ilahduttanutkaan.

Jaana Jokinen

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut