Pääkirjoitus: Pomputtelu riittää

Kasvavat terveyserot ovat suuri häpeämme, totesi arvostettu arkkiatrimme Risto Pelkonen Ylelle (1.10.2014/6.6.2016). Häpeä, joka leijuu yhä yllämme.

Pelkonen nimesi jo tuolloin terveydenhuollon kipeimmäksi ongelmaksi suuret sosioekonomiset erot. Hänen mukaansa hyvin koulutetuilla on urbaania oveluutta, joka varmistaa heidän selviytymisensä mutkikkaassa terveydenhuoltosysteemissämme. Toisin kuin monisairailla ja -ongelmaisilla. Heillä, jotka kipeimmin apua tarvitsevat ja ovat armoillamme.

90-vuotishaastattelussaan (HS 19.8.) Kauniaisissa asuva Pelkonen jatkoi: Julkista systeemiä ei voi rakentaa niin, että hoitoon pääsyn järjestyksen ratkaisee varallisuus. Jo vuosia sitten Pelkonen latasi suuret odotukset sote-uudistukselle, jonka lähtökohtana on, että terveyspalvelut tuottaa julkinen valta.

Terveyskeskuslääkäreistä on ollut Espoossa pulaa yli 10 vuotta.

Uupumus, riittämättömyyden tunne ja oman työn hallinta vaivaavat lääkäreitä. Kaupunki on kasvanut viime vuosina rajusti, kuten myös ikääntyneiden, maahanmuuttajien ja monisairaiden joukko.

Lääkäripulaan vedoten on jouduttu sulkemaan muun muassa Eestinmetsän ja Kauklahden terveysasemat ja lyhentämään terveysasemien aukioloaikoja.

Pelkosen ukaasien jälkeen ala on paininut koronapandemian aiheuttamien haasteiden selättämisessä. Pitkittynyt kriisi on syventänyt hoitovajetta ja -velkaa ja sitä myöten alan ammattilaisten uupumusta.

Kyse on haasteista, joita ei ratkaista pelkästään rahalla tai palkitsemisella. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella onkin edessään karikkoinen alkutaival, elleivät päättäjät kykene ratkaisemaan ongelmia.

Sairaita ei voi asettaa kylmästi hallintohimmelin armoille eikä pomputella terveysasemien välillä, kuten espoolaista Kaarina Nordqvistia (LV 21.8.). Nordqvistin sanoin: Poliitikkojen ja virkamiesten on syytä ryhdistäytyä. Puheita on pidetty riittävästi.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut