Pääkirjoitus: Valtuuston vaikea tehtävä

Espoon kaupunginvaltuuston nelivuotiskausi käynnistyy sähköisissä tunnelmissa. Kokeneet konkarit peräänkuuluttavat yhteisen tahtotilan ja espoolaisten edun puolesta, mutta pinnan alla kuohuu.

Espoon asema sote-uudistuksessa kuumensi tunteita keväällä Länsiväylän kuntavaalipaneelissa. Hallitus ja oppositio väittelivät kiivaasti siitä, joutuvatko espoolaiset keskenään eriarvoiseen asemaan, kasvavatko hoitojonot ja joudutaanko esimerkiksi koulutuksesta leikkaamaan tai vastavuoroisesti nostamaan veroja.

Lääkäri- ja hoitajapula ovat värittäneet ilmapiiriä jo pitkään. Hoitohenkilöstön asema uudessa organisaatiossa puhuttaa.

Vaikka sote-asiat siirtyvät valtuustolta pois, uudistus, sen vaikutukset ja siitä käytävä keskustelu heijastuvat väkisin valtuuston päätöslistalle.

Tilannetta ei helpota Länsi-Uudenmaan poliisin hätähuuto hupenevista resursseista. Miten vakavammat ongelmat, kuten verkkorikollisuuden kasvu sekä radikalismin ja etnisten ryhmien aiheuttamat jännitteet hoidetaan, kun aika kuluu tulipalojen sammuttamiseen? Resurssipula heijastuu ennen pitkää kaupunkilaisten elämään ja poliitikkojen työlistalle.

Maahanmuutto jakaa sekin mielipiteitä eri puolueiden välillä – jopa niiden sisällä. Rehellistä ja avointa keskustelua on toivottu, ja se on aloitettu.

Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Sistonen muistutteli, että alkuperäisiä espoolaisia oli valtuustossa 1990-luvun alussa hänen lisäkseen vain Martti Merra (kok).

Aika on toinen ja vastassa erilaiset voimat kuin silloin, kun Sistonen ja Merra tarttuivat vallankahvaan.

Katseet kääntyvät nuorempaan päättäjäsukupolveen, jonka toivotaan tuovan tuoreen tuulahduksen päätöksentekokulttuuriin.

Sinisilmäinen ei pidä olla. Historiasta on otettava opiksi. Nyt tarvitaan erityistä sivistystä, määrätietoista otetta sekä rauhanneuvottelijan taitoja, jotta edessä olevista haasteista selvitään.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut