Lukijalta: | Omalääkärijärjestelmä palautettava – ainakin vanhusten palveluihin

Espoon terveysasemien kriisi on noussut viime aikoina voimakkaasti julkisuuteen muun muassa Länsiväylän kirjoituksessa 21.–22.8. Myös eläkeläisten ja eläkejärjestöjen keskuudessa aiheesta on keskusteltu toistuvasti. Tilannetta on selitetty koronatilanteella ja lääkäripulalla. Uskomme perussyiden löytyvät syvemmältä.

Jo 80-luvun lopulla Espoossa kokeiltiin väestövastuiseen tiimityöhön perustuvaa omalääkärijärjestelmää (ns. Levike-hanke ). Toteutus koettiin myönteiseksi ja toimintamallia siirrettiin asteittain muille terveysasemille. Hanke sai laajempaakin julkisuutta ja vaikutti osaltaan valtakunnallisen Toimiva terveyskeskus -projektin syntymiseen (1990–1992). Sekä asiakkaat että työntekijät kokivat toimintamallin myönteisenä.

90-luvun alkupuoliskon lama sekä terveydenhuollon vähenevien resurssien keskittäminen erikoissairaanhoitoon ja työterveyshuoltoon vesittivät kuitenkin hyvin alkaneen kehityksen. Kuntien säästötavoitteet, uusien virkojen saamisen vaikeutuminen, täyttökiellot ynnä muu vaikeuttivat toimintamallin käyttöönottoa ja omalääkärijärjestelmästä luovuttiin asteittain.

Nykyisin työterveyshuolto lisääntyneillä resursseillaan hoitaa työikäisten henkilöiden sairauksia. Työterveyshuolto on myös houkutellut paremmilla eduillaan aiemmin terveyskeskuksissa työskennelleet kokeneet yleislääkärit palvelukseensa. Myös erikoissairaanhoidon tilanne on resurssien saannin kannalta pysynyt hyvänä.

Julkisen puolen terveyskeskukset ovat tämän kehityksen myötä muuttumassa ongelmakeskuksiksi, jonne muut haluavat työntää monihaasteiset potilaat ja ongelmat, jotka ovat hankalia tai kalliita tehokkuuden ja tuotteistuksen logiikkaa noudattavassa palvelujärjestelmässä.

Yksityiset sairaanhoitovakuutukset ovat yleistymässä. Niitä ostetaan entistä enemmän etenkin lapsille, mutta myös aikuisten vakuutusten suosio on kasvanut. Tämä vahvistaa eriarvoistavaa kehitystä, jossa terveyskeskus hoitaa vain huono-osaisimmat ja pitkäaikaissairaat. Muut käyttävät työterveyshuoltoa tai yksityisiä palveluita, joissa vastaanotolle pääsee nopeammin.

Eriarvoistavan kehityksen estämiseksi esitämme, että Espoon kaupunki käynnistää hankkeen, jossa perusterveydenhuoltoon palautetaan omalääkärijärjestelmä, koettuine hyvine käytäntöineen, aluksi ainakin yli 70-vuotiaiden palveluihin ja laajennetaan edelleen hyvien kokemusten myötä.

Omalääkäritoimintakokeilua puoltavat sekä asukkaiden että lääkärien toiveet. Mitä todennäköisimmin se tulisi helpottamaan myös lääkärien sekä hoitajien nykyistä resurssipulaa ja pidemmällä aikavälillä vähentämään jopa kustannuksia.

Kaija Viitakoski

puheenjohtaja

Antero Krekola

varapuheenjohtaja

Espoon Eläkeläisten Keskusliitto ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut