Lukijalta: | Espoo ajoi poken seinään kalliisti ja vastuuttomasti

Kirjoitin Länsiväylässä 29.3.–1.3.2020 Espoon kaavoituksen tietoisesta ilmaston- ja lainvastaisuudesta tärkeimpänä esimerkkinä poke-yleiskaavan maankäyttö.

8.3. kaupunkisuunnittelujohtaja Isotalo käytti runsaasti Länsiväylän palstatilaa perustellakseen kaupungin kaavoitusmenettelyn hyväksyttävyyttä. Tuota linjaa noudattaen pokesta tehtiin vaiheittain yhä laittomampi hyväksyttäväksi 7.6.2021.

Espoon ympäristöyhdistys kirjoitti valtuutetuille ennen kokousta, että kaavan laillisuuspuutteet poistamalla voitaisiin mahdollistaa kaavan menestyminen ja estää vuosien uusintaprosessi. Ohje meni hukkaan, ja hyväksyntää päinvastoin painostettiin kokouksessa useasti argumentilla, että muutokset viivästäisivät kaavaa x vuotta. Painostajat voittivat, mutta ilo oli lyhytaikainen ely-keskuksen väliintulon johdosta.

Nyt saattaa sitten käydä niin, että kaava viivästyykin x + y + z vuotta. Ilmeisesti sekä Isotalon että käärmettä piippuun ajaneiden valtuutettujen käsityksessä oli virheitä, eivätkä kaunistelevat sanakäänteet kaavaselostuksissa tai yleisönosastossa muuttaneet tosiasioita.

Kaiken maksajana on jälleen yksin espoolainen veronmaksaja, eikä lasku ole pieni. Yhdessä muiden laittomina kaatuneiden kaavojen kanssa se nousee varmasti kymmeniin miljooniin.

Espoon virkamiesten ja uusien luottamusmiesten kannattaisikin viimeistään nyt ottaa opikseen. On syytä valita hyvin tiukasti lakia, luontoarvoja ja valtakunnallisia maankäyttövaatimuksia kunnioittava linja ja jättää kaavaohjelmasta suosiolla pois niiden vastaiset kohteet. Näitä ovat esimerkiksi Matalajärven valuma-alueen, Nupurin ja Kalajärven yhdyskuntarakenteesta irralliset, merkittäviä luontoarvoja tuhoavat asemakaavakohteet.

Kaupungin kasvu ei ole itseisarvo, eivätkä uudet veronmaksajat pysyviä, jos luonto ja ympäristön viihtyisyys katoavat rakentamalla, kuten lukuisat asukkaat ovat huolestuneena kirjoittaneet.

Juha Solantie

Espoon ympäristöyhdistyksen hallituksen kaavaryhmä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut