Pääkirjoitus | Espoolaisuus taitekohdassa

Espoolaisuuden ydin on nukkunut talviuntaan jo vuosia. Nyt se on heräilemässä horroksestaan. Uusi aikakausi on alkanut. Toivottavasti entistä elinvoimaisempi.

Kaupungin poliittinen johto avasi rohkeasti, mitä espoolaisuus heille merkitsee. Puheillaan he ravistelivat valtuutettuja miettimään, mistä kukin tänne on tullut ja mitä merkitystä sillä itse kullekin on. Jos on.

Millainen espoolainen oikestaan olenkaan, ”vai oonks mie espoolainen olleenkaan”, sanoi kaupunginvaltuuston vetovastuun ottanut Henna Partanen (vihr.) pohtineensa. Hänen mielestään jokainen, junantuoma tai syntyperäinen, on omanlaisensa espoolainen. Toisille yksinään asuminen on unelmien täyttymys, toisille se on tahatonta, tekee jopa kipeää.

Muutaman kuukauden ikäisenä Espooseen muuttanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) totesi: Ei ole sattumaa, että pian 300 000 ihmistä on valinnut asuinpaikakseen Espoon. Hän ei häpeillyt sanoessaan, että Espoo on Suomen paras paikka asua.

Kumpikaan heistä ei väheksynyt edessä olevia haasteita. Tiedossa on kovaa työtä ja kompromisseja. Toinen muistutteli, että kaupungin kasvusta huolimatta ihmisten hyvinvointia ja luonnon merkitystä ei pidä unohtaa. Toinen tahtoo varmistaa, että talous ja kaupungin toimintakyky säilyvät elinvoimaisena. Molemmat tärkeitä tavoitteita.

Jokaisen tehtävä on turvata nyt se, että keskustelu- ja päätöksentekokulttuuri pysyvät asiallisena. Tulkoon mitä vaan, työrauhaa ja arvostusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Aluevaalit lähestyvät. Kaupunki valmistautuu kiisteltyyn sote-uudistukseen. Yksityiskohdat ja vaikutukset ovat täyttä utopiaa monille kaupunkilaisille, ja varmasti myös päättäjille. Median tehtävä on avata muun muassa näitä kysymyksiä kaupunkilaisille.

Ajankohtaisia kysymyksiä ovat, miten Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtasuhteet rakentuvat. Viekö Espoo, kun muut vikisevät? Vai vyöryttääkö Espoo ongelmansa pienempien kuntien niskoille?

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut