Lukijalta: Espoon kulttuuri- ja luontoarvoja tuhoava toiminta on lyhytnäköistä – esimerkkejä löytyy Bodomilta ja Högnäsistä

Jaana Jokinen kertoi Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen salailevasta ja aggressiivisesta toiminnasta historiallisen lehmusrivistön kaatamiseksi Bodomintiellä.

Pyöräilytien rakentaminen on sinänsä hyvä hanke. Selkeät perustelut kuitenkin puuttuvat sille, että pätkä väylästä rakennettiin Bodomintien pohjoispuolelle, kun tämän johdosta poistettiin osa Backbyn kartanon historialliseen kokonaisuuteen kuuluvan Pehtoorintalon lähes satavuotiasta puukujaa. Tien toisella puolella on peltoa, jolle suurin osa pyörätiestä onkin rakennettu.

Kaupunkisuunnittelukeskus päätti, että toimenpide ei edellytä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen maisematyöluvan hakua ja että puut voidaan kaataa vähäisyyden arviolausunnolla. Yksiselitteisiä kriteereitä tällaiselle päätökselle ei ole. Näyttää olevan Espoon kaupungin johdonmukainen linja, että korvaamattomat luonto- ja kulttuuriarvot saavat väistyä taloudellisten intressien tieltä.

Yllätyksenä tuli kova kiire upeiden lehmusten kaatamisessa. 1.7.2021 Espoon kaupunki ilmoitti sähköpostitse Espoon ympäristöyhdistykselle näin: ”Työt tullaan nyt keskeyttämään ja kyseisten puiden kaadoille tullaan hakemaan luvanvaraisuuden arviointia.” Kuitenkin runsaan kuukauden kuluttua keskellä kesää puiden kaato toteutettiin ilman, että kaupungilta olisi tullut mitään viestiä tästä Jaana Jokiselle tai ympäristöyhdistykselle. Edes jälkikäteen pyydettynä ei kaupungilta saatu allekirjoitettua päätöstä kaadon toteuttamisesta. Ihmetystä herättää myös Jokisen kuvaus puunkaatajien uhkaavasta käytöksestä. Onko tällainen Espoon kaupungin ohjeiden mukaista?

Tämänkertainen menettely on valitettavasti linjassa esimerkiksi Högnäsissä 2020 tehdyn, osin maakunnallisesti arvokkaan pähkinälehdon luvattoman hakkuun kanssa. Espoon ympäristöyhdistyksen kirjeen johdosta ympäristötoimi totesi hakkuun laittomaksi, mutta tekninen toimi ei ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin, vaikka lain mukaan sen olisi tullut asiaan puuttua.

Espoo-tarinan periaate kestävästä kehityksestä ei näytä toteutuneen kuluneella valtuustokaudella ekologisen kestävyyden kannalta. Päätöksenteon soisi uudistuvan vastaamaan tämänhetkistä todellisuutta ja arvioimaan uudelleen luonnon, kuten inhimillisen kulttuuriperinnönkin, arvoa.

Tästä konkreettinen suuren mittakaavan muistutus tuli myös, kun Uudenmaan ely-keskus äskettäin antoi oikaisukehotuksen Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavasta ja edellyttää valtuuston tekevän siihen tarvittavat muutokset kuuden kuukauden kuluessa, taikka kaava raukeaa.

Kristiina Mod Espoon ympäristöyhdistyksen sihteeri

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut