Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Henkilökohtaisen avun palveluseteli saatettava ajan tasalle

Espoossa, kuten pääkaupunkiseudun muissakin kunnissa, on ollut pitkään käytössä henkilökohtaisen avun palveluseteli. Espoossa palvelusetelin arvoa ei ole tarkistettu noin 10 vuoteen.

Viime viikolla kokoontunut vanha sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli henkilökohtaisen avun palveluseteliä jatkona kesäkuussa käydyille keskusteluille. Nyt käsittelyssä olleissa kaupungin esityksissä ei ole huomioitu palvelusetelin arvon jälkeenjääneisyyttä. Esitetyt korotusesitykset kattaisivat lähinnä osan tämän sopimuskauden yleissitovan työehtosopimuksen edellyttämistä palkantarkistuksista.

Palvelusetelilaki edellyttää, että palvelusetelin arvo on kohtuullinen ja mittarina on esimerkiksi kunnan vastaavan palvelun kustannukset. Palvelua tuotetaan vammaisille, pitkäaikaissairaille ja vammautuneille ja kyseessä olevan lainsäädännön mukaan asiakkailta ei peritä omavastuuosuuksia. Palvelu on työntekijän näkökulmasta katsottuna vaativaa asiakaspalvelua ja työtä tehdään myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kyse on jaksotyöstä ja työnantajien maksettavaksi tulevat peruspalkkojen lisäksi vuorolisät.

Henkilökohtainen apu on palveluun oikeutetuille henkilöille välttämätön tuki, jotta he voivat osallistua yhteiskuntaan täysivaltaisina kansalaisina. Epärealistisen alhaiseksi arvioitu kustannustaso heijastuu pitkällä aikavälillä työntekijöiden pysyvyyteen ja sitoutumiseen ja sitä kautta laatuun olipa kyseessä yksityinen tai julkinen palvelu. Nyt ollaan ajoittain tilanteessa, että osa asiakkaista ei saa tarvitsemaansa palvelua. Vastaan on tullut myös tilanteita, että palveluntuottaja ei voi tuottaa palvelua, koska saadut korvaukset eivät kata edes välittömiä työvoimakustannuksia.

Palvelusetelin arvoa määrätessään kunta ei voi olettaa systemaattisesti, että yksityinen pystyisi tarjoamaan palvelua merkittävästi alemmin kustannuksin tai tiukemmin reunaehdoin kuin mitä kunta itse. Hyvinvointiala ry toivoo, että aloittavat sosiaali- ja terveyslautakunnat huolehtivat siitä, että jatkossa henkilökohtaisen avun palvelua tarjotaan palvelusetelilain edellyttämällä tavalla ja palvelun saajien yhteiskuntaan osallistumista edistäen.

Aino Närkki

johtava elinkeinoasiantuntija

Hyvinvointiala HALI ry