Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Mitta täyttyi Soukassa

Soukantorin repiminen ja keskusta-alueen moukarointi saivat soukkalaiset raivon valtaan jo kesällä. Suru siitä, että 70-luvun lähiön muistot tuhotaan, oli koskettavaa.

Se oli vasta alkua. Kaukolämpö- ja kaapeliverkkojen sekä vesihuollon uusimisen mittakaava ja vaikutukset arkeen yllättivät paikalliset täydellisesti.

Ahdinko kasvoi. Koulut käynnistyivät ja huoli lasten turvallisuudesta yltyi. Väliaikaiset liikennejärjestelyt Soukanraitilla, Soukantiellä ja Yläkartanontiellä eivät ole vakuuttaneet soukkalaisia. Ne eivät ole riittävät.

Yläkartanontien ylittävä kulkusilta ja Soukantien alikulku on suljettu. Vanhemmat ovat sydän syrjällään, kun lasten on puikkelehdittava sotatanteretta muistuttavan ympäristön lävitse kouluun.

Helpoksi ei tehty iäkkäiden, saati liikuntaesteisten elämääkään. Yrittäjätkin ovat epätoivoisia oman elinkeinonsa puolesta.

Paikallisten mukaan työmaakoneet, kuorma-autot pysäköivät bussipysäkeille, jalkakäytäville ja suojateiden päälle ja purkavat lastejaan. Parkipatea on pyydetty jo avuksi. Poliisinkin pyytämistäkin paikalle on väläytelty.

Henkilövahingoilta on toistaiseksi selvitty, mutta läheltä piti -tilanteilta ei olla paikallisten mukaan vältytty.

Huoli lasten turvallisuudesta ei ole liioiteltua. Tilannetta ei helpota rakennustyömaiden ympäristöön kohdistunut ilkivalta. Suoja-aitoja on silminnäkijöiden mukaan kaadettu tahallisesti.

Kulkemisen arvioidaan helpottuvan Soukantorin alueella vuoden loppuun mennessä. Koko alueen saneerausurakan on arvioitu kestävän marraskuuhun 2022. Helpotusta ei siis ole luvassa vielä hetkeen.

Kun kaupunkilaisten turvallisuuden tunne järkkyy, jotain on tehtävä. Kaupungilta ja rakennusurakoitsijalta odotetaan nyt poikkeuksellisia neuvottelu- ja viestintätaitoja, jotta soukkalaisten elämä rauhoittuisi ja helpottuisi. Edes hitusen.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi