Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Datakeskus ei mahdu Oittaalle

Oittaa on väärä paikka suunnitellulle valtavalle 205 000 kerrosneliömetrin teollisuusrakennukselle. Oittaa tulee säilyttää yhtenäisenä espoolaisten ulkoilu- ja virkistysalueena.

Datakeskuksen sijoituspaikkaa Oittaalla perustellaan vanhalla 1990-luvun kaavalla. Kuka Espoossa vuonna 2021 saattaisi ehdottaa teollisuusrakennusta luonnonvaraiseen metsään, joka vaatii 48 hehtaarin tilaa eli saman verran kuin 18 eduskuntataloa? Ei ainakaan espoolainen järkipoliitikko, joka on huolestunut espoolaisen luonnon monimuotoisuudesta pitkällä tähtäimellä. Lisäksi suunnittelualueen välittömään läheisyyteen on 1990-luvun kaavan teon jälkeen rakennettu hyvin paljon. Oittaa palvelee lähivirkistysalueena isoa asukasmäärää.

Pohjois-Espoon yleiskaava on tällä hetkellä elyn muistutuksen takia muutenkin täysin auki. Kuinka siitä huolimatta voidaan edes ehdottaa teollisuusrakennuksia Oittaalle?

Datakeskukselle tulee löytää paikka jo rakennetulta teollisuusalueelta, ei kansallispuiston kupeesta.

Fortum joutuu joka tapauksessa sulkemaan Suomenojan kivihiilivoimalan 2029, olipa datakeskus Espoossa tai ei. Kivihiilivoimalan sulkemista myydään nyt espoolaisille ilmastotekona, jossa espoolaiset vaihtavat yli 20 hehtaaria luonnonvaraista metsää ja maisema- ja harrastekäytön maa-alueita sähkön ja kaukolämmön myyntiin. Huono peruste espoolaisille hyväksyä Fortumin hanke, joka on ainoa kaukolämmöntuottaja Espoossa. Mitä tapahtuu, kun kiinteistökohtaiset lämpöpumput ja lämpökaivot lisääntyvät Espoossa? Kaukolämmön kysyntä laskee, kun sen hintakehityksestäkään ei ole näkymää.

Datakeskuksen väitetään olevan miljardi-investointi. Jos näin on, niin paikka teollisuusalueelta varmaan löytyy. Tosin laskelmaa inventoinnista ei ole esitetty espoolaisille. Millaisen diilin Espoo kaavoittajana on tekemässä? Siitä ei espoolaisille ole muutenkaan kerrottu mitään.

Teollisuusrakentaminen alueella uhkaa myös läheisiä Matalajärveä ja Bodominjärveä.

Onneksi meillä on uusi valtuusto, joka sijoittaa datakeskuksen rakennetulle teollisuusalueelle.

Ei datakeskusta Oittaalle! Ei taloutta ja luontoa vastakkain!

Matti Oksanen

Aarno Pelkonen

Antti Kauhala

Espoo