Lukijalta: | Espoo rosvoaa pientaloasujia, Helsinki ei – kaavat liikkeelle

Espoo perii maankäyttömaksua yksityiselle maalle kaavoitettavasta rakennusoikeudesta. Sitä joutuu maksamaan 250 000 euroa ylittävästä laskennallisesta hyödystä. Helsingissä vastaava raja on miljoona euroa, eli siellä maksu ei juurikaan kohdistu pientaloasukkaisiin.

Kuntalaiset ovat kertoneet kokemuksiaan ja huoliaan asiasta: Kaikilla ei ole edes varoja maksuun. Espoon laskentamallissa on epäoikeudenmukaisuutta esimerkiksi siinä, että maksua kaavan tuomasta ”merkittävästä hyödystä” perätään myös pinta-aloilta, joita ei käytännössä voi realisoida. Lisäksi Espoo arvioi nurinkurisesti alakanttiin maan neliöhinnan ennen kaavaa ja kaavan jälkeen epärealistisen korkeaan konsulttiyrityksen spekuloimaan kerrosneliöhintaan. Epäoikeudenmukaisuuden kokemukset ovat olleet musertaviakin ja mainehaitta Espoolle. Näinkö kunnioitamme ihmisten perusoikeutta yksityiseen omistamiseen?

Ratkaisuehdotus: Valtuusto päättää valtuustokausittain maankäyttöperusteiden määräytymisestä. Espoon on kohtuullistettava maankäyttömaksujaan Helsingin tapaan. Tämä olisi myös kaupungin omien intressien mukaista saada jopa vuosiksi jumiutuneet kaavat liikkeelle ja veronmaksajille koteja rakentumaan pikaisemmin kaava-alueille.

Riina Rantonen ehdottaa Aalto-yliopiston diplomityössään (2021), että pääkaupunkiseudulla voitaisiin siirtyä yhteisiin, tasapuolisiin maankäyttömaksujen määräytymisperusteisiin koko yhteisellä talousalueella. Rantonen kuvaa tilannetta: ”Nyt toisella puolella rajaa saatetaan päästä halvemmalla sen vuoksi, että kuulutaan eri kaupunkiin, vaikka muuten samaa aluetta rajan molemmat puolet olisivatkin.” Oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta!

Veera Ruoho (kok.)

valtiotieteiden maisteri

Näinkö kunnioitamme ihmisten perusoikeutta yksityiseen omistamiseen?

kaupunginvaltuutettu

Espoo

Anders Portin (r.)

maatalous ja metsätieteiden maisteri

kaupunginvaltuutettu

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut