Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Lähiöistä maineeseen

Lähiöissä kukoistavat alakulttuurit ovat toimineet kautta aikojen rehevinä kasvualustoina nimekkäille räp- ja graffitaiteilijoille sekä skeittareille.

Espoon lähiöt ja loftimaiset rakennukset ovat myös luovuuden tyyssijoja, joissa pienpanimomme siemenet on istutettu.

Olutkulttuurimme on saavuttanut valtakunnallisen maineen laatunsa ansiosta. Menekki on ollut jopa niin suurta, että Fat Lizard Brewing Company saavutti maagisen 500 000 litran rajapyykin. Ja menetti oikeuden myydä vahvoja oluita panimokaupallaan.

Viime viikolla Suomen parhaaksi olueksi palkittiin Olarin panimon New England India Pale Ale, Runaway NEIPA. Panimo sai kokonaiskilpailun lisäksi kolme sarjavoittoa. Voitokas olut on pantu kunnianosoituksena Ala-Olarin legendaariselle alikulkutunnelille Ranikalle. Nimensä tunneli on saanut Runaway-graffitistaan.

Olutharrastajien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Pienpanimot ja oluthuoneet eli taproomit ovat olutasiantuntijoiden ja -harrastajien mekkoja ympäri maailman. Panimoiden kotipaikat vetoavat matkailukohteena myös tavalliseen turistiin.

Lähiruokakulttuurin suosio tukee omalta osaltaan kotipaikkakunnan oluiden menekkiä. Oman lähiön historiaan, tarinaan viittaava tai sen nimeä kantava olut onkin mitä parhainta matkailumarkkinointia.

Pienpanimot vetävät ympärilleen luovaa, käsityöläishenkistä palvelutarjontaa ja tapahtumia. Tästä hyviä esimerkkejä ovat Otaniemen oluttapahtumat, Keran hallit Kilossa ja korkkitehtaan miljöö Kurttilassa.

Espoolaisoluiden kirjo on jo niin merkittävä, että maallikko kaipaa tulkkia ymmärtääkseen koko sen hienouden. Olutsanastokin on monille varsinaista hepreaa.

IPAt, NEIPAt, hapanoluet, berliner weisset – ja growlerit on syytä ottaa haltuun, mikäli jatkossa mielii kertoa asiantuntevasti oman kotikaupunkinsa ylpeydenaiheesta: kukoistavasta pienpanimokulttuurista.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi