Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Otetaan opiksi naapurista

Huoli nuorisojengeistä on puhuttanut Helsingissä ja lähialueilla jo jonkin aikaa. Tarkkaa lukua jengeistä keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Christer Ahlgren ei pystynyt Helsingin Uutisille 18.9. kertomaan.

KRP tutkii vakavimpia rikoksen muotoja ja rikoksia, joiden arvellaan liittyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Erityisen huolissaan Ahlgren oli rikollisuuden pariin ajatuneiden iästä. Nuorimmat olivat 13-vuotiaita.

Ahlgren vetosi yhteiskuntaan ja päättäjiin: ongelmaan on havahduttava ajoissa. Tiedonvaihto ja eri viranomaisten yhteistyö saattaisivat olle keino katkaista Ruotsin tielle ajautuminen.

Aitoa julkista keskustelua ei pidä Ahlgrenin mielestä välttää, kuten Ruotsissa. Seuraukset olivat karuja. Naapurissa poliiseja tarvitaan jo 10 000 lisää.

Suomessa on keskusteltu kiihkeästi poliisin määrärahoista. Poliisi on ajettu ahtaalle jo nyt. Se joutuu taistelemaan väkimäärän kasvua ja rikosten kirjoa vastaan, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä keskustelu poliisien on vahvasti politisoitunut, mikä ei pelasta nuoria – eikä poliisia.

Espoon ja sen lähikuntien etuna ovat olleet kylämäisyys ja aktiivinen yhteisöllisyys. Asuinympäristöstä ja kanssaihmisistä huolehditaan. Se on arvo, joka on omiaan pitämään rikollista toimintaa loitolla. Ainakin osittain.

Kaupungin kasvulla on kahdet kasvot. Toisaalta se vahvistaa kaupungin ja kaupunkilaisten elinvoimaa. Toisaalta ruokkii juurettomuutta ja kasvottomuutta. Rikolliset eivät emmi, vaan ottavat tilaa, jos annetaan.

Jos havaitsee epämääräistä toimintaa, miten pitäisi menetellä? Hyssyttely, saati kiihkoilu, ei ole vaihtoehto. Omaa rooliaan tiedon välittäjänä ja levittäjänäkin voi pohtia. Mihin tieto pohjautuu, kenelle on järkevintä ilmoittaa?

Väärän tiedon levittäminen, on sekin rikos. Pahimmillaan estät tai vaikeutat resurssivajeesta kärsivän poliisin työtä.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi