Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Pankkien toiminta – uhka kansalaisyhteiskunnan toiminnalle?

Usealla aloittavalla yhdistyksellä on vaikeuksia löytää pankkia, joka suostuu avaamaan yhdistykselle pankkitilin. Ongelma on kasvava. Saan kansanedustajana jatkuvasti yhteydenottoja aloittavilta yhdistyksiltä, joille pankit eivät suostu avaaman pankkitiliä. Syytä ei ilmoiteta. Myös jo toimivien yhdistysten tilejä suljetaan ja pankkiyhteistyö lopetetaan, yksipuolisena ilmoituksena. Yhteydenottojen perusteella näin toimivat ainakin Osuuspankki, Nordea ja Danskepankki.

Otin yhteyttä Finanssivalvontaan, joka vastasi, etteivät voit asialle mitään, sillä pankilla on vapaus ja oikeus valita asiakkaansa. Onko siis kansalaisyhteiskunnasta tullut pankeille rasite, jonka toiminnasta on päästävä eroon? Kuitenkin samaan aikaan muun muassa Osuuspankki käy mittavaa kampanjaa ”Me uskomme yrittäjiin”, jossa se markkinoi itseään yrittäjän ystävänä ja kumppanina. Ristiriita on räikeä toiminnan ja mainonnan välillä. Myös yhdistykset harjoittavat liiketoimintaa varojen hankkimiseksi.

Yhdistyksen on mahdotonta toimia ja hankkia varoja toimintaansa ilman pankkitiliä. Poliisihallitus toivoo, että lähes kaikkeen rahankeräykseen yhdistykset hakevat rahankeräysluvan. Lupaa ei voi saada ilman pankkitiliä.

Pankkien toiminnasta on tulossa merkittävä este ja rajoitus kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksille. Toivon, että oikeusoppineet ja oikeusministeriö ottavat tähän asiaan nopeasti kantaa: voiko näin perustavaa laatua oleva kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten rajoittaminen olla enää lain mukaista?

Antero Laukkanen (kd.)

kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen

Espoo