Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Eläinkokeille on olemassa vaihtoehto

Monet yritykset, muun muassa kosmetiikka- ja lääkevalmistajat, käyttävät tuotteiden testaukseen eläimiä.

Monet eläimet kokevat vuosittain eläinkokeissa suurta tuskaa ja kärsimystä, vaikka on olemassa vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat elämille onnellisen ja lajityypillisen elämän. Miksei niitä keinoja käytetä enemmän?

Olemme sitä mieltä, että eläinkokeet, jotka aiheuttavat kärsimystä eläimille vain kaupallisista syistä, ovat väärin. Jos ostat tuotteen, kuten kasvorasvan, onko mielestäsi oikein, että sen kehittämisen takia monet eläimet ovat kokeneet tuskaa?

On onneksi olemassa brändejä, jotka testaavat tuotteen turvallisuuden aiheuttamatta eläimille kipua ja kärsimystä.

Monet varmasti miettivät, siirtyisikö testaus ihmisiin, jos eläinten testausta vähennettäisi. Vastaus on, että ei. On nimittäin olemassa tapa testata tuotteiden turvallisuus niin, että eläimet eivät koe tuskaa. Kyseessä on 3R-periaate (replacement, reduction, refinement). Periaate on yleistynyt kehittyneissä maissa ja on eläinoikeusjärjestöjen suosiossa.

Periaatteessa on kyse siitä, että kokeet tehdään ilman eläimiä, esimerkiksi soluviljelmiä käyttäen. Toinen vaihtoehto on, että eläimiä otetaan kokeisiin vähemmän. Kolmas vaihtoehto on, että koe järjestetään niin, etteivät eläimet koe kipua ja kärsimystä.

Kyse on täysin eri tavasta, kuin mitä monet kosmetiikkabrändit käyttävät, vaikka 3R-periaatteen mukaisesti tehtävät testaukset ovat mahdollisesti jopa varmempia. Eläintestaus ei ole lajieroavaisuuksien takia sataprosenttisesti varma tapa testata, ovatko tuotteet turvallisia ihmisille.

On mielestämme todella tärkeää, että myös eläimillä on hyvät olot. Saamme kokeiden avulla tärkeää tietoa eläimistä, joten kokeet ovat tärkeitä sekä ihmiskunnan että eläinten kannalta, mutta niiden järjestämisessä voitaisiin olla vastuullisempia. Monet eläintestauksessa olevat eläimet eivät saa elää lajityypillistä ja onnellista elämää. Testattavia eläimiä pidetään pienissä ja ahtaissa häkeissä.

Toiveenamme olisi, että tuotteet, joissa ei ole käytetty eläintestausta, saisivat enemmän asiakkaita. Joten ensi kerralla, kun käyt kaupassa, harkitse tuotteita, joiden turvallisuus on testattu ilman eläinten kidutusta!

Oona ja Linda

8-luokkalaisia Espoosta