Pääkirjoitus: | Palkkiopolitiikka päälaelleen

Kuntapolitiikoista tulee ammattimaisempia. Palkkiot kasvavat. Mutta kasvavatko riittävästi? Sanomattakin on selvää, etteivät ne toimi houkuttimina, ainakaan kuntatasolla.

Vahvassa kasvussa oleva Tampere maksaa toiseksi korkeimpia palkkioita valtuuston kokouksista (380 e) päättäjilleen. Helsinki (410 e) on luonnollisesti kärjessä. Vantaa (240 e) laahaa pahasti jäljessä palkkiopolitiikkassaan. Espoo (355 e) asettuu näiden kahden välimaastoon. Mutta ei maksa kolmen tunnin ylittävistä tunneista erillistä korvausta, kuten verrokkikaupungit (LV 25.–26.9).

Poliitikot puolustelevat palkkioitaan sillä, että he maksavat palkkioistaan puolueveroa jopa kolmanneksen. Se ei ole koko totuus. Verottaja on huojentanut heidän maksujaan. Kunnallisista luottamustoimista maksettavat puolueverot ovat vähennyskelpoisia, vaikka sitä ei ole nostettu julkisuuteen.

Hyvä kysymys on, miten palkkioita pitäisi vertailla. Henkilöstömäärän, talouslukujen, väkiluvun, velkaantumisasteen, ikärakenteen asettamien haasteiden? Toisaalta pitäisikö palkkio määritellä strategiseksi ja viestinnälliseksi keinoksi? Mitä mielikuvaa kaupunki palkkiokäytännöillään haluaa viestiä – tai vahvistaa?

Kasvavan, kansainvälisesti kehittyvän kaupungin ei tarvitse häpeillä palkkioidensa suuruutta, pikemmin pienuutta. Kaupunginvaltuusto ja -hallitus päättää lähes 300 000 kaupunkilaisen, liki 15 000 työntekijän ja kaupunkikonsernin toimintamenoista, jotka ovat yli pari miljardia. Kun luvut suhteuttaa luottamushenkilöille vuosittain maksettaviin 2,14 miljoonan palkkioihin, palkkiot eivät vaikuta merkittävältä menoerältä.

Entä jos palkkiot nähdäänkin investointina? Mitä summa tuottaa kaupunkilaisille? Mitä pitäisi saada vastineeksi, muutakin kuin kehittyviä palveluita? Haasteeksi saattaa muodostua järkevien mittareiden ja poliittisen yksimielisyyden löytyminen.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut