Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Nuorisotilojen puute haittaa nuorten mielenterveyttä

Oletko huomannut, että useilla nuorilla ei ole hyvää paikkaa, jossa voisi viettää aikaa? Näin on voinut tapahtua sinulle tai vaikka lapsellesi. Koronan myötä nuorisotilat ovat vähentyneet ja niiden aukioloajat ovat lyhentyneet huomattavasti. Aukioloaikoja on myös jouduttu porrastamaan.

Kävimme itse Tapiolan nuorisotilalla, ja kokemus oli muuten positiivinen, mutta aukioloaikojen takia jouduimme odottamaan yläkoululaisten vuoroa yli kolme tuntia. Myös matka oli useita kilometrejä, koska kouluamme lähinnä oleva nuorisotila on suljettu. Ennen kuin olimme käyneet nuorisotilalla, olimme vain olleet lähipuistossa, vaikka sää ei aina ollut paras.

Jos nuorisotiloja olisi enemmän, ei aikoja tarvitsisi porrastaa yhtä paljon ja nuorten matkojen pituus lyhenisi. Ehdotuksemme siis olisi, että nuorisotiloja avattaisiin enemmän ja mainostettaisiin niitä, että useampi nuori tulisi niistä tietoiseksi.

Moni nuori ei ole koronan aikana löytänyt muuta oleskelupaikkaa, joten ovat oleskelleet kauppakeskuksissa, jossa korona leviää helposti. Useat eivät tiedä nuorisotiloista tai halua mennä joko pitkän matkan tai aukioloaikojen takia. Olemme kuitenkin varmoja siitä, että suuri osa heistä nauttisi nuorisotilojen mahdollistamista kokemuksista ja aktiviteeteista. Esimerkiksi Tapiolan nuorisotilassa voi pelata pingis- tai biljardipelejä.

Tänä syksynä tehdyssä koululaisten terveyskyselyssä kävi ilmi, että nuorten ahdistuneisuus ja mielenterveydelliset ongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti viime kyselystä (2019). Tästä ilmiöstä voi toki syyttää osaksi pandemiaa, mutta uskomme, ettei se ole koko totuus. Nuorten sosiaalinen terveys on heikentynyt, koska ihmisten välisten vuorovaikutussuhteiden määrä on vähentynyt. Nuorisotilojen lisääminen voisi auttaa ongelman ratkaisemisessa.

Ymmärrämme, että nuorisotilojen ylläpitämisestä tulee myös kuluja, mutta uskomme, että nämä kulut ovat tuhansien kokemusten, mahdollisuuksien ja mahdollisesti tuhansien nuorten terveyden edistämisen arvoisia.

Nelli Huhtala ja Ninni Sukanen

Mankkaan koulu