Anne-Marja Ryynänen ilmaisi Länsiväylässä 25.–26.9.2021 huolensa siitä, että Espoon laadukkaat ja ammattimaiset kulttuuripalvelut ovat vain harvojen saatavilla eikä kaupungin panostus kulttuurin näy Espoon keskuksen kaupunkikuvassa.
Jaan kirjoittajan huolen kulttuuripalveluiden alueellisesta jakautumisesta mutta haluaisin muistuttaa, että korkeatasoiset kulttuuripalvelut eivät aina välttämättä tarvitse omia arkkitehtuurisesti näyttäviä rakennuksia vaan ammattimaista kulttuuritoimintaa löytyy Espoon keskuksessa sieltä, missä ihmiset liikkuvat, eli kauppakeskuksesta.
Palkittu ja pidetty Entressen kirjasto on toiminut Espoon keskuksessa sijaitsevassa kauppakeskuksessa vuodesta 2009. Samassa kauppakeskuksessa avasi syksyllä 2019 ovensa kulttuurien välistä ymmärrystä eri tavoin lisäävää Helinä Rautavaaran museo, joka toimi ennen Tapiolassa. Jo ensimmäisenä syksynä maksuttomassa museossamme kävi yli 14 000 vierasta, ja koronasulkujen jälleen yleisö on jälleen iloksemme palannut luoksemme.
Museomme on saanut useita tunnustuksia laadukkaasta ja osallistavasta museotyöstä. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan olemme tukeneet eri puolilta maailmaa Espooseen muuttaneiden kotoutumista muun muassa tarjoamalla kieliharjoittelu- ja työkokeilupaikkoja ja innostaneet uusia yleisöjä kulttuurin pariin työpajojen, opastusten, tapahtumien, näyttelyiden ja hankkeiden myötä.
Meillä on ilo ja etuoikeus tehdä museotyötä Espoon keskuksessa, yhdessä Suomen kulttuurisesti moninaisimmista paikoista. Vaihtuvien näyttelyiden ja erilaisten tapahtumien avulla avaamme ikkunoita paitsi maailmaan myös muuttuvaan suomalaiseen kulttuuriperintöön. Toimittaja Helinä Rautavaaraan eri puolilta maailmaa keräämä kokoelma sisältää monille Espoon keskuksen asukkaille tuttuja esineitä, ja meistä onkin tullut uudessa toimipaikassamme eräänlainen globaalin ja kulttuurisesti moninaisen Suomen paikallismuseo.
Jokaisella on oikeus kulttuuriin ja omaan kulttuuriperintöön. Ryynäsen tavoin myös me uskomme kulttuurin merkitykseen kotoutumisen tukemisessa. Kuten yksi museovieraistamme, Suomeen 2015 Afganistanista saapunut, parhaillaan asepalvelusta suorittava nuorimies totesi katseltuaan kokoelmanäyttelyssä esillä olevaa Rautavaaran vuonna 1957 Khaibarsolasta hankkimaa kaulakorua: ”Kun näen museossa esineitä omasta synnyinmaastani, Afganistanista, niin tunnen, että minäkin olen osa suomalaista yhteiskuntaa ja kuulun tänne”.
Haluaisimme toivottaa kaikki Espoon keskuksessa ja muualla asuvat lämpimästi tervetulleiksi museovierailulle kauppakeskukseen.
Ilona Niinikangas
FM, museonjohtaja
Helinä Rautavaaran museo