Pääkirjoitus: | Yksin jäämisen pelko

Pelko on jopa niin pelottava tunne, ettei siitä uskalla edes puhua. Tämän tunnustivat espoolaissisarukset Maaret Kallio ja Jarno Limnéll Ylen uudessa Menikö tunteisiin -radio-ohjelmassa.

Pelko on kuitenkin tärkeä ja suojaava tunne, joka varoittaa ja viestii asioista, joissa on syytäkin kokea varovaisuutta tai valjastaa harkintaa, kirjoitti Kallio veljelleen julkisesti. Tämä vastasi ja totesi: Tärkeintä minulle erilaisten pelkojen keskellä on, että en ole yksin.

Yksinasuvien määrä kasvaa kiihtyvää vauhtia alle 30-vuotiaiden ja eläkeläisten parissa selviää Tilastokeskuksen Miia Huomon blogista 15.2. Osa valitsee yksin elämisen omasta tahdostaan, osa ikävä kyllä ei.

Vaikka yksin asuvia on määrällisesti eniten kaupungeissa, perhekeskeiseksi mielletty Espoo ei yllä postinumeroittain luokiteltuna kymmenen kärkeen. Määrällisesti eikä suhteellisesti mitattuna. Ainakaan vielä.

Julkiset kulkuyhteydet, pienten asuntojen määrä ja hyvät palvelut vetävät Huomon mukaan yksinasuvia puoleensa. Toisaalta myös hintataso ja vuokra-asuntojen määrä vaikuttavat heidän valintoihinsa.

Kaupunkien kiihkeän kasvun tiimellyksessä puheenaiheiksi nousevat investoinnit, veroprosentit, säästöt, eurot, ennusteet ja tilastot. Inhimillisyys unohtuu, heikoimmat unohdetaan. Se on vaarallista, sillä kaupunki on yhtä vahva kuin sen heikoin ja haurain yksilö.

Länsiväylän lukija Kirsi Kulmala, Orvokki Toivosen tytär kirjoitti (LV 9.–10.10.) sykähdyttävän kiitoksen Espoon sairaalan Villa Glimsin henkilöstölle. Kirjoituksessaan hän totesi: helppoa työnne ei todellakaan ole, mutta hoidatte sen upeasti. Kulmala koki, että hänen äitinsä sai osakseen kunnioittavaa ja empaattista hoitoa viimeisinä päivinään.

Se on todistus siitä, että ihminen kohtasi ihmisen. Aidosti ja pyyteettömästi. Yhtenä elämän vaikeimmista hetkistä. Silloin, kun tunteet ovat pinnalla ja pelko jäytää sielua.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut