Pääkirjoitus: Hyvinvointivaltion perusta uhattuna

Tuskin kukaan olisi vielä hetki sitten uskonut pohjoismaisen hyvinvointivaltion tapahtumia todeksi.

Seksuaalisuuteen ja sukupuoleen kohdistuva turvattomuus, häirintä ja väkivalta rehottavat. Julkisuuteen nousseet lukuisat tapaukset ovat vain jäävuoren huippuja.

Nyt on ajauduttu jopa niin pitkälle, että Suomessa tarjotaan tytöille öiseen aikaan ilmaisia taksipalveluita. Takseja, joissa tyttöjen on turvallista matkustaa kotiin.

Auktoriteettien, kuten poliisin, toimintaa häiritään vakavasti ja tahallisesti, seurauksista välittämättä – tai ymmärtämättä.

Arviolta sata mopomiittiin osallistunutta ja sitä seurannutta piiritti poliisiauton ja sylki poliisiautoa kohti. Osa yritti irrottaa poliisiautosta kilpiä. (LV 16.10.) Rikosnimikkeinä voi puhua virkavallan vastustamisesta, haitanteosta virkamiehelle, niskoittelusta poliisia vastaan ja ilkivallasta.

Ongelmana on aiemmin ollut vaarallinen ajokäyttäytyminen, jonka rinnalle ovat nousset nämä teot, jotka vaikuttavat nuoren tulevaisuuteen: työnsaantiin ja opintoihin.

Poliisilla onkin vanhemmille tiukka viesti: tietäkää, missä nuori liikkuu, ja varmistakaa, että moottorikulkuneuvo on asianmukaisessa kunnossa. Vanhemmat ovat vastuussa alaikäisensä lapsen toiminnasta hyvässä ja pahassa.

Lohjan tapaus on vain yksi esimerkki. Käsitys siitä, mihin syyllistytään ja mitä vaikutuksia sillä on, on selkeästi hämärtynyt. Korvausvastuu koskettaa jo alle 15-vuotiaita, vaikka rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15-vuotiaasta. Lastensuojelu astuu mukaan joka tapauksessa.

Vaikka nuori itse ei olisi pääroolissa, pitää muistaa, että syytön osallinenkin saa ikävän maineen.

Kun yhteiskunta on polvillaan, rientävät jo yritykset hätiin. Se on pieni lohtu ja kaunis ele. Mitä se lopulta osoittaa? Mihin katosi ymmärrys oikeasta ja väärästä? Olemme nostaneet jo kädet pystyyn?

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut