Pääkirjoitus: | Mysteeriset maksut

Länsiväylässä (20.10.) kerrottiin tapauksesta, jossa perheen alaikäinen lapsi oli luovuttanut kaupunkipyörätunnuksensa eteenpäin. Sillä seurauksella, että isälle alkoi kertyä ylimääräisiä laskuja pyörien huolimattomasta käytöstä.

Nuorten elämä on huoletonta. Kaupunkipyörätunnuksia voidaan luovuttaa ystäville ajattelematta mahdollisia seuraamuksia. Kun tunnukset leviävät toiselta kolmannelle taholle, vastuuntunto katoaa.

Sakkomaksusta kertova sähköposti saattaa jäädä huomaamatta tai livahtaa roskapostien joukkoon. Luottokorttilaskulta voikin paljastua mojova yllätys, jos nuoret ovat ahkeroineet pyörien parissa.

Yhteistä omaisuutta on varjeltava kuin omaansa, oli maksaja kuka tahansa. Pyöriä ei heitellä pusikoihin tai jätetä lojumaan pitkin tienpientareita. Joku maksaa lystin aina viime kädessä.

Toisen tunnusten luvatta käyttäminen on rikos. Omasta törttöilystä voi joutua ikävään tilanteeseen. Nimittäin tunnusten alkuperäisen haltijan on tehtävä väärinkäytöksestä rikosilmoitus, mikäli hän aikoo saada hyvitystä laskulleen.

Kaupunkipyöriä käytti 60 000 henkilöä vuonna 2019. Helsingin ja Espoon alueella on tällä hetkellä 457 pyöräasemaa ja 4 570 pyörää. Niiden käyttö notkahti koronan aikana, mutta käytön ennustetaan palaavan jälleen aiemmalle tasolle.

Yhteiskäyttöisistä kulkupeleistä on kasvanut miljoonabisnes sitä pyörittävälle yritykselle. Pelkästään kaupunkipyöriin liittyvistä mainostuloista se kerrytti 5,4 miljoonan euron liikevaihdon ja 1,5 miljoonan euron voiton vuonna 2019 julkaistun tilinpäätöksen mukaan.

Luku ei pidä sisällään vuosittain kymmenien tuhansien käyttäjien maksamia kausimaksuja ja pyörän käytöstä aiheutuvia lisämaksuja, jotka se tilittää kaupungille. Toiminnan pitäisi olla läpinäkyvää, mutta kaupungilla ei ollut antaa lukuja toimittajan niitä kysyessä.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut