Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Tiedostatko maineen vaikutuksen päätöksiisi?

”On se Kone.” Niin tokaisin, kun näin Pörssiyhtiöiden mainetutkimuksen tulokset. Suurten yhtiöiden parasmaineisimmassa kärjessä komeili meille kaikille tuttu hissiyhtiö. Ne, jotka ovat yhtiötä sekä talousmediaa seuranneet pidemmän aikaa, tietävät maineen rakentamisen olleen todella pitkäjänteistä. Sijoittajien luottamus on ansaittu vuosi toisensa jälkeen.

Mainespektrin toisesta päästä löytyi Stockmann, jonka korpivaellus on kestänyt useamman vuoden. Suurimmat virheet tehtiin, kun yhtiön johdossa ja hallituksessa nukuttiin internetkaupan yleistyttyä ja toiminnan rönsyilyn osalta. Alhosta on ollut vaikea nousta, kuten moni meistä on sivusta huomannut.

Maine ja mielikuvat muuttuvat hitaasti. Siksi tutkimuskirjallisuudessa sanotaan maineen olevan tahmainen (engl. sticky). Yksi esimerkki tästä on HKScan, joka sai sijoittajamaineestaan kehnot pisteet. Viisas Raha -lehden haastattelussa toimitusjohtaja Tero Hemmilä toteaa, että kriisivuosien jälkeiset toimenpiteet ovat jo alkaneet purra ja syvimmästä kriisistä on noustu.

Maine vaikuttaa meihin paljolti tiedostaen mutta myös isolta osin tiedostamatta. Loppujen lopuksi teemme merkittävän osan päätöksistä tunteella mutta jälkikäteen perustelemme sitä järkeillen. Maine on yksi tällainen elementti. Hyvämaineiseen yhtiöön sijoittaminen koetaan turvallisemmaksi kuin huonomaineiseen.

Kun itse aloitin sijoittamisen kymmenen vuotta sitten, oli sijoittamisella huono maine ja kaiku. Tämä on ilokseni jo alkanut muuttua; ei tarvitse hävetä olla sijoittaja. Sen voi jopa sanoa ylpeästi. Elämme sijoitusinnostuksen kulta-aikaa.

Vuoden 2020 lopussa Danske Bankin tutkimuksesta kävi kuitenkin ilmi, että lottovoitto oli yli kolme kertaa hyväksyttävämpi tapa vaurastua kuin sijoittaminen. Vain alle 10 prosenttia piti sijoittamisella vaurastumista hyväksyttävänä. Asenteet ovat edelleen syvässä.

Asenteet ovat edelleen syvässä.

Toivottavasti nyt puhaltavat uudet tuulet ja kymmenen vuoden päästä sijoittaminen on lottoamisen edellä. Luotan median ja poliitikkojen kantavan tästä yhdessä vastuuta.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen osakesäästäjien toimitusjohtaja.