Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoolaiset pyörätiet kaipaavat kohennusta

Näin uuden valtuustokauden alettua kehotan pyöräilyn kehittämisestä innostuneita valtuutettuja yhdessä katusuunnittelusta vastaavien virkamiesten kanssa pienelle koeajolle espoolaisille pyöräteille.

Verkosto on mitä mainioin. Pääosin Etelä-Espoossa on laajasti hyvät yhteydet kaupunginosien välillä.

Suuri epäkohta pyöräteillä ovat onnettomat risteysjärjestelyt. Kuka vihtahousu on keksinyt, että liki joka liittymässä pyöräilijää pitää kiusata korkeilla reunakivillä? Nuo reunakivet tärskäyttävät pyörää nopeudesta riippumatta niin ikävästi, ettei pakkarilla uskalla kuljettaa mitään herkkää. Esim. tietokone ja kamera on viisainta pakata reppuun tai jättää kotiin.

Helsingissä näkee paljon pikkulapsia kuljetettavan erilaisilla taakkapyörillä. Espoossa tällaista ei näe, ja ymmärrän hyvin etteivät vanhemmat halua ottaa lastensa loukkaantumisriskiä.

Ihmeellistä on, että jopa keskisaarekkeet on pitänyt kattavasti varustaa korkeilla reunakivillä. Liikenneturvallisuutta reunakivet eivät ainakaan paranna, sillä hyvin usein näkee pyöräilijöiden kiertävän keskisaarekkeet ajoradan kautta tärskyt välttääkseen.

Olisi hienoa, jos espoolaiset reitit olisivat esteettömiä ja kaikkien kaupunkilaiset käytettävissä. Nyt näin ei ole. Lauantaina näin, kun nuori aikuinen mies yritti ylittää katua pyörätuolillaan. Ei onnistunut, vaan hän tarvitsi avukseen toista ihmistä!

Ensiapuna olevien reunakivien eteen toivoisi edes kapeita asvalttiluiskia. Polkupyörälle riittäisi jo parinkymmenen sentin luiska, pyörätuolit, lastenvaunut ja rollaattorit tarvitsevat toki vähän leveämmän tasaisen luiskan.

Miksi ylipäätään käyttää kalliita luiskattuja graniittireunakiviä, kun pelkällä asfaltoinnilla rakentaisi paljon edullisemmat ja käyttökelpoisemmat kadun ylitykset pyöräreiteille?

Lopuksi suosittelen koeajon jatkamista opintomatkana Helsingin puolelle, missä risteysjärjestelyt yleensä ovat paljon pyöräilijäystävällisempiä.

Tuskaantunut työmatkapyöräilijä

Espoo