Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoon lähikirjastot turvattava

Kahta Espoon lähikirjastoa Laajalahdessa ja Soukassa uhkaa lakkauttaminen. Syynä on kaupungin Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelma, jonka varjolla säästöjä haetaan jo valmiiksi alibudjetoiduista asukkaiden palveluista.

Palveluja ja kirjastotoimea karsimalla aiheutetaan negatiivia oheisseurauksia. Kirjastopalvelut etääntyvät kauemmas asukkaista, lähipalveluperiaate romuttuu ja kirjastojen mahdollisuudet lukutaidon, lukemiskulttuurin ja demokratian edistämiseen heikkenevät. Erityisen kohtalokasta lähikirjastojen lakkauttamiset olisivat lapsille, lapsiperheille ja ikäihmisille.

Lopulta Espoon kirjastotoimesta säästetty 1,1 miljoonaa näkyisi, hyvinvoinnin kaventuessa entisestään, paljon suurempina kuluja. Kaupunki tulee olla ihmistä varten ja palveluihin osoitettu raha on lopulta panostus eikä kuluerä.

Espoon kirjastotoimen johtajan mukaan Soukan ja Laajalahden kirjastojen rakennukset ovat huonokuntoisia ja Soukan kirjasto on hyvin esteellinen. Nämä varmasti pitävät paikkansa. Siksi Soukkaan ja Laajalahteen pitääkin ensisijaisesti rakentaa uudet lähikirjastot tai hakea niille toimivammat tilat niin, ettei asukkaiden etäisyydet kirjastopalveluihin pitene.

Molempia lähikirjastoja käytetään runsaasti. Vuonna 2019 Soukan kirjastossa lainoja tehtiin noin 119 000 ja Laajalahden kirjastossa noin 51 000. Lasten kaunokirjallisuus oli lainatuinta molemmissa lähikirjastoissa.

Kirjastojen lakkauttamiset on tulossa Espoon kaupunginvaltuuston käsittelyyn kulttuurilautakunnan ennakkoarvioinnin jälkeen. Osoitteeseen www.adressit.com on käynnistetty nimien keräys lähikirjastojen turvaamisen puolesta.

Vaadimme Laajalahden ja Soukan lähikirjastojen lakkauttamisaikeiden hylkäämistä sekä koko Espoon kirjastopalvelujen kehittämistä asukkaiden ja työntekijöiden näkemysten pohjalta eikä lyhytnäköiset, kalliit leikkaukset mielen päällä!

Jiri Mäntysalo

Vantaa