Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Nollatoleranssi rasismille

Espoo lähtee tavoittelemaan roolia Suomen parhaana maahanmuuttajien kotouttajana. Kaupunginvaltuusto löi lukkoon tällä viikolla Espoo-tarinan eli Espoon strategian vuoteen 2025 saakka.

Päätöksessä oltiin yksimielisiä. Lähes. Poikkeuksen tekivät perussuomalaiset, jotka irtaantuivat yhteisestä linjasta. Kun Simo Grönroos perusteli puolueensa kantaa ja vertasi tilannetta Viron venäläistämiseen, valtuustosalissa kuohahti.

Maria Guzenina (sd.) maahanmuuttajaäidin tyttärenä sanoi, että perussuomalaisten retoriikka on pelottavaa. Se lisää pahoinvointia yhteiskunnassa, ja sillä on negatiivisia seurauksia nuorten ja lasten hyvinvointiin.

Henrik Vuornos (kok.) totesi, että maahanmuutosta esiintyvistä ongelmista on puhuttava ääneen. Ryhdytäänkö ratkomaan vai laitetaanko pää pensaaseen. Hänen ratkaisunsa on nostaa maahanmuuttajanaisten työllisyysastetta ja parantaa maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistuloksia.

Johanna Karimäki (vihr.) ja Antero Laukkanen (kd.) ilmaisivat myös kantansa selkeästi keskustelunavauksesta.

Lopulta puheenjohtaja Henna Partanen (vihr.) kopautti nuijaa ja toivoi, että puheenvuoroissaan arvostetaan kaikkia ihmisryhmiä.

Espoon tavoite on kunnianhimoinen ja edistyksellinen. Toisaalta vaihtoehdot ovat nykytilanteessa vähissä.

Rasismi, kuten myös seksuaalinen häirintä, kytevät pinnan alla huolestuttavan voimakkaana. Julkisuuteen nousee vain jäävuorenhuippu. Keskustelut riehahtavat herkästi vihapuheeksi ja kääntyvät itseään vastaan.

Espoolainen Marko Kivelä (vihr.) totesi jo aikoinaan: vähemmän riitelyä, vähemmän vähättelyä, vähemmän tahallisia väärinymmärryksiä ja vähemmän mustamaalausta jos haluamme, että Suomi menestyy jatkossakin. Ja tämä pätee kaikkiin poliittisiin toimijoihin. (Uusi Suomi 13.1.2012.)

Näin menestyy Espookin.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi