Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kasvavan lähiön kirjaston lakkauttaminen ristiriitaista

Soukassa valmistaudutaan Länsimetron jatkeen valmistumiselle. Tämä näkyy metroaseman lisäksi asuntojen rakentamisena. Soukka on kasvava lähiö.

Vuosi sitten hyväksytyn Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman perusteella alueen palveluihin ollaan suunnittelemassa leikkauksia lakkauttamalla kirjasto. Mielestäni tässä on selkeä ristiriita. Samaan aikaan valmistaudutaan siihen, että asuinalueellemme kasvaa mutta palveluja vähennetään.

Espoonlahden suuralueelle on valmistumassa Lippulaivan kirjasto. Espoon viime vuosien linjaus rakentaa kirjastot nimenomaan kauppakeskusten yhteyteen on nostanut vuokrakuluja. Vaikka suurten kirjastojen rakentamisella on perusteensa, pitäisi muistaa, että lähiöissämme asuu ihmisiä, joille kulkeminen paikasta toiseen ei ole yksinkertaista. Tämä saattaa unohtua silloin, kun pystyy kulkemaan autolla paikasta toiseen. Metron tulo helpottaa kulkemista, mutta metron käyttökin maksaa. Erityisesti niiden kannalta, joille kulkeminen on haastavaa joko taloudellisista tai muista syistä, on merkityksellistä, että palveluita löytyy myös omalta lähialueelta.

Nykyaikainen kirjasto tarjoaa monia tarpeellisia palveluita kirjojen lainaamispalvelun lisäksi. Merkittävää on, että kirjasto on kaikille avointa yhteistä julkista tilaa. Asuinalueen viihtyisyyteen tällä on huomattava vaikutus.

Soukan kirjasto on pieni lähikirjasto, mutta se on aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä. Kirjojen lainaamisen lisäksi, kirjasto tarjoaa monia alueen asukkaille tärkeitä palveluita. Se tarjoaa käsityö- ja kielikerhojen kokoontumispaikan, lapsille ja nuorille paikan viettää aikaa, pelata ja askarrella, tietokoneen käyttömahdollisuuden, turvallisen ja kotoisan paikan monelle alueen asukkaalle. Kirjastossa on pidetty myös pieniä taidenäyttelyitä ja Soukan koulusta vieraillaan kirjastossa.

Kaikki nämä paikalliset palvelut ovat vaarassa, jos lähikirjastopalveluita ei enää ole. Ilman kirjastoa Soukassa ei ole mitään matalan kynnyksen ja helposti lähestyttävää kokoontumispaikkaa alueen kaikille asukkaille.

Soukan kirjasto on rakennuksena haastava, huonokuntoinen ja esteellinen. Rakennus tullaankin lähivuosia purkamaan. Mielestäni tätä tosiasiaa ei saa käyttää tekosyynä palvelun lakkauttamiselle. Uudelle Lippulaivan kirjastolle tulee kävellen Soukan kirjastosta matkaa noin 2 kilometriä. Ja moni soukkalainen asuu vielä kauempana uudesta Lippulaivasta. Vertailun vuoksi on mainittava, että Otaniemen kirjastosta on noin puolet lyhyempi matka Tapiolan kirjastolle eli 1,2 kilometriä, mutta se ei ole säästöjen listalla.

Se, että kaikki palvelut keskitetään suuralueiden keskuksiin, ei ole välttämätön tapahtumaketju vaan poliittinen tahtotila ja päätös. Espoossa tarvitaan elinvoimaisia ja viihtyisiä lähiöitä kaikkialla kunnassa. Yksi tärkeä tekijä siinä, että asuinalueemme olisivat jatkossakin kotoisia ja mukavia paikkoja asua, on se, että palveluita ja yhteisiä, avoimia ja helposti saavutettavia tiloja löytyy jatkossa kaikista lähiöistä. Me soukkalaiset tarvitsemme kirjastomme.

Laura Malme

Soukka