Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Älkää ottako Soukan nuorilta lähikirjastoa pois

Olen Soukassa asuva 15-vuotias nuori. Haluaisin ottaa kantaa Soukan kirjaston lakkauttamiseen ja esitellä nuoren näkökulman asiaan. Kulttuurilautakunnan esityksessä oli kohtia, jotka tekivät mielestäni esityksestä kyseenalaisen.

Esityksessä vedottiin vähäiseen kävijämäärään verrattuna Pikkulaivan kirjastoon. Poikkeusolojen vuoksi lukuja ei kuitenkaan voi verrata keskenään. Soukan kirjasto oli pitkään kiinni, mutta Pikkulaivan kirjastossa pystyi käymään. Ne, jotka normaalioloissa käyttävät Soukan tai Nöykkiön kirjastoa, saattoivat käyttää Pikkulaivan kirjastoa hätäratkaisuna.

Lukuihin ovat vaikuttaneet myös kokoontumisrajoitukset. Kun Soukan kirjasto jälleen aukesi, siellä sai olla vain viisi asiakasta kerrallaan, asia piti hoitaa mahdollisimman nopeasti ja kirjastossa liikkumista oli rajoitettu.

Lippulaivan kirjasto ei korvaisi Soukan kirjastoa. Soukan koulu ja Soukassa sijaitsevat päiväkodit käyttävät Soukan kirjastoa. Muutaman sadan metrin matka on helppo kävellä. Kahden kilometrin matkaa yhteen suuntaan ei tehdä yhtä helposti.

Pienet koululaiset käyttävät kirjastoa myös vapaa-ajalla, ja tähän tulee suuri muutos, mikäli Soukan kirjasto lakkautetaan. Minulla on kolme pikkusisarusta, joista kaksi käyttää kirjastoa hyvin aktiivisesti ja viimeinen alkaa hieman kasvettuaan todennäköisesti myöskin kirjaston aktiiviseksi käyttäjäksi.

Vanhempani päästäisivät minut ja vanhimman pikkusisaruksistani kulkemaan Lippulaivan kirjastoon, mutta nuorempia sisaruksiani ei voisi vielä päästää yksin niin pitkälle eivätkä vanhempani aina pysty töiden vuoksi lähteä kuskaamaan heitä kirjastoon.

Ei tapeta nuorten jo muutenkin vähäistä lukuintoa viemällä kirjasto kauas.

Omatoimikirjasto ei olisi toimiva ratkaisu, sillä kaikki kirjaston käyttäjät eivät ole lukutaitoisia. Esimerkiksi sisarukseni ei osaa vielä lukea. Hän ei osaa katsoa koneelta itse, mitkä kirjat hänen on otettava hyllystä, tai yllä ottamaan kaikkia kirjoja korkealta.

Kirjastoa ei myöskään tule siirtää Soukan ostarille, koska nykyinen sijainti palvelee hyvin päiväkoteja ja Soukan koulua. Soukan ostarilla on ollut muutenkin hieman levotonta. Kaikki eivät halua mennä sinne pimeällä ollenkaan.

Soukan kirjasto on nuorille tärkeä kokoontumispaikka. Talvella ja syksyllä nuoret hakeutuvat usein säältä suojaan kirjastoon. Jos kirjasto lähtee pois, nuoret siirtyvät kokoontumaan kauppoihin tai pahantekoon.

Nykypäivänä on olemassa myös e-kirjat, mutta paperisissa kirjoissa vain on se jokin oma tunnelmansa.

Rakennus, jossa kirjasto on nyt, puretaan muutenkin. Miksei siihen voisi tehdä uutta, esteetöntä kirjastoa? Me Soukassa emme tarvitse mitään sellaista kuin Oodi. Meille riittää normaali kirjasto.

Soukkaan suunnitellaan paljon uusia asuinrakennuksia. Miksi meiltä viedään silti palvelut pois?

Ei tapeta nuorten jo muutenkin vähäistä lukuintoa viemällä kirjasto kauas. Ennemminkin pitäisi kannustaa nuoria lukemaan, sillä lukutaito on ollut laskussa. Kirjat ja lukukokemukset ovat rikkaus, joka kuuluu kaikille. Älkää ottako sitä meiltä pois!

Susanna Lehti