Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Pienyrittäjät ahdingossa

Rantaraitilla kuhisee jälleen. Viimeaikainen tapahtumien ketju viittaa siihen, että pienyrittäjien on väistyttävä yksi kerrallaan rannalta ja tehtävä tilaa parille suomalaiselle ravintolajätille. Se vääristää tervettä kilpailua.

Haukilahden Helmen toimintaa ryhtyi operoimaan ravintolakonserni Noho Partners. Soukkaan Klobbenin Loisto -hankkeen ja Nokkalan Majakan taustalla on Kassiopeia Finland -konserni, johon kuuluvat Seurasaaren Kruunu Helsingissä, Nuuksiossa Haltian ravintola ja Hotel Mattsin ravintola Freian Matinkylässä. Konsernilla on useita ravintoloita Levillä, mitä varten se on hakenut myös EU-tukea.

Paikalliset asukkaat ja yrittäjät kokevat nyt, ettei heitä kuunnella uudistusten yhteydessä. Keskustelut alueen ja sen rakennusten kehittämisestä ovat tyssänneet totaaliseen hiljaisuuteen. Vuoropuhelu virkamiesten kanssa on asukkaiden mukaan katkennut. Lopulta hankesuunnitelmat tulevat puskista sekä osalle päättäjistä että jopa yrittäjistä.

Tämänkaltainen toiminta asettaa kaupungin vuokranantajana erittäin kyseenalaiseen asemaan. Voiko yrittäjä luottaa kaupunkiin vuokranantajana, jos se jätetään yksin kysymystensä kanssa?

Kahvilan ja ravintolan hintataso määrittelee asiakaskunnan. Asukkaiden huolena on, että hinnat nousevat kasvottomien omistajien toiminnan myötä. Keille palvelut on tarkoitettu, ellei paikallisille?

Päivittäisen asiakkaan kipukynnys kulkee pitkälti alle neljän euron tietämille. Siitä tasosta kahvilatteindeksi on karannut jo hyvän aikaa sitten. Kanta-asiakkaat ovat kuitenkin yrittäjien elinehto.

Yksityiset pienyrittäjät tuskailevat kilpailukykynsä kanssa jättejä vastaan. Kun toiminta on ketjutettu useampaan osakeyhtiöön ja rahoitusta virtaa jopa EU:sta, on yksityinen ahtaalla kilpailussa.

Päätös Toppelundin ravintolahankkeesta jätettiin reilu viikko sitten elinkeino- ja kilpailukykyjaostossa pöydälle. Mielenkiintoista on, että alue on testamentattu Espoon kaupungille virkistysalueeksi. Sitä ei tarkoitettu kaupalliseen toimintaan.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi