Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Onko päiväkoti kasvatuslaitos?

Ennen vanhaan alaikäiset pikkurikolliset, koulupinnarit ja huostaan otetut nuoret joutuivat kasvatuslaitokseen. Jo 40-luvulla pelottavien kasvatuslaitosten nimi muutettiin kuitenkin koulukodiksi.

Nyt päiväkodeista tehdään kovaa vauhtia varhaiskasvatuslaitoksia. Lähtökohtana tuntuu olevan ajatus, että jokainen lapsi on potentiaalinen tuleva koulupudokas, häirikkö tai lastensuojelun asiakas ja tarvitsee jo taaperona kasvattajaksi opettajan ja sosiaalityöntekijän. Tavalliset lapset on unohdettu. Suurin osa lapsista kuitenkin kasvaa ja kehittyy ilman ongelmia turvallisessa kodissa ja päivähoidossa.

Kuka pyyhkii vuotavat nenät, kyyneleet ja peput. Kuka on tuttu ja turvallinen, ottaa syliin ja on joka päivä lähellä. Se on sitoutunut ja työssä jaksava lastenhoitaja. Lastenhoitajat on kuitenkin täysin unohdettu, ikään kuin heitä ei enää lainkaan tarvittaisi. Lastenhoitajille on töitä, mutta ei vakinaisia työsuhteita johtuen varhaiskasvatuslain henkilömitoitustavoitteista. Sijaisuuksia vain jatketaan vuodesta toiseen. Pätkätöillä karkotetaan nuoremmat lastenhoitajat alalta, vaikka heillä on paras varhaiskasvatuslain mukainen koulutus.

Tämä päiväkotikeskustelu on kuin keisarin uudet vaatteet. Kukaan ei uskalla sanoa ääneen, että henkilöstömitoituksen tavoite on väärä. Kuulostaa hienolta, että lapset saavat laadukasta varhaiskasvatusta, kun on kaksi opettajaa joka ryhmässä. Mutta saavatko lapset laadukasta hoitoa? Siitä ei puhuta lainkaan. Onko pikkulasten hoitaminen hoitotyötä vai opetustyötä? Antaako yliopisto- tai AMK-opinnot paremmat valmiudet hoitaa lasta, ottaa syliin ja olla läsnä. Riittävätkö hyvät suunnitelmat ja palaverit, jos ei ole tarpeeksi osaavia ja sitoutuneita hoitajia koko ajan lähellä lasta?

Pitäisi antaa lasten olla lapsia ainakin 4-vuotiaaksi saakka ja pitäisi antaa lastenhoitajille mahdollisuus tehdä työnsä laadukkaasti. Se tarkoittaa vakituisia työsuhteita ja mahdollisuutta täydennyskoulutukseen, jotta vasun mukaisesti voidaan toimia kaikilla tasoilla. Se tarkoittaa, että on riittävästi henkilökuntaa ja on selkeä työnohjaus ja toimintatavat lasten parhaaksi. Ei ole ainakaan lasten etu, jos ryhmässä yksi suunnittelee, toinen palaveeraa ja kolmas vahtii yksin lapsia.

Erityistuen tarpeessa oleville lapsille pitää järjestää riittävästi tukea ja ammattiapua, opetusta ja sosiaalityöntekijöitä. Mutta he lienevät kuitenkin määrällisesti vähemmistö, vaikka hoitajien resursseja he varmasti kuormittavat ryhmässä eniten. Yksi erityislapsi ei saisi määritellä 20 muun hoitotarpeita.

Lasten parhaaksi

Espoo