Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Datakeskuksen piiloteltu totuus

Espoon kaupunginhallitus on hyväksynyt Oittaan Hepokorvenkallion asemakaavan sekä maankäyttö- ja esisopimuksen 1.11.2021. Espoon kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 15.11.2021.

Datakeskusta perustellaan hyvin ympäristöystävällisin sanoin. Hienoa on, että 100 megawatin datakeskus säästää sähköllä suoraan tuottamastaan lämpöenergiasta suuren osan siirtäen sen kaukolämpöverkkoon, joka saa Espoon näyttämään hiilineutraalilta paperilla, mutta todellisilta ilmastotoimilta säästytään. Lisäksi kaupunki saa korvauksia yhteensä 2,3 miljoonaa euroa.

Tällä kolikolla on myös kääntöpuoli. Sähköenergian määränä 100 megawattia tarkoittaa esimerkiksi yhtä kymmenesosaa Loviisan ydinvoimalan molempien reaktoreiden tuottamasta yhteisenergiasta. Tämä Espoon datakeskus vie 1 prosenttia koko suomen sähkökulutuksesta. Lisäksi hintalappuna voidaan katsoa 1/10 osa Loviisan ydinvoimalan tuottamasta ydinjätteestä.

Loviisan ydinvoimalan jokaista tuottamaansa wattia sähköenergiaa kohtaan ydinvoimala tuottaa lämpöenergiaa 3 wattia, joista 2 wattia siirretään meriveteen. Jos tämä lasketaan suoraan Oittaan datakeskuksen kulutuslaskelmiin, on kulutus tulevalla laitoksella 100 megawattia sähköä ja 200 megawattia lämpöenergiaa.

Tämän lisäksi laitos tulee tuottamaan lämpöä ilmastoon kaiken sen, mitä se ei pysty siirtämään kaukolämpöverkkoon kuluttamastaan 100 megawatin sähköenergiasta, ja tämä lämpö vapautuu suoraan Oittaan luontoalueelle kuin kolmen Colosseumin kokoinen sähköpatteri.

Toisin sanoen Datakeskukset ovat isoja energiasyöppöjä, kuormittavat huomattavasti sähköverkkoamme ja tuovat paineita lisäydinvoimaloiden rakentamiseen tulevaisuudessa. Lisäksi ne tuottavat epäsuorasti ydinjätettä ja lämmittävät meidän Itämertamme.

Toinen asia on, mihin datakeskusta tullaan käyttämään. Mikäli laitoksen datapankkien käyttö vuokrataan yksityiseen hallintaan, meillä on hyvin vähän mahdollisuuksia varmistaa, mitä dataa siellä säilytetään. Esimerkiksi Bitcoin ja muut kryptovaluutat vaativat paljon tiedon säilytystilaa ja juuri ulkopuolisia datapankkeja. Nämä kyseiset rahat, jotka ovat usein lähes jäljittämättömiä, ovat työväline huumekauppiaille ja kansainvälisille rikollisjärjestöille.

Kohta tuhotusta Oittaan Hepokorven luonnosta tulee näin huumerahojen piilopaikka Espoon kokoomusjohtoisen kaupunginhallituksen tukemana.

Minä haluan säilyttää Espoon arvokkaan lähiluonnon enkä sännätä isoimman rahasäkin luokse katsomatta sisään. Todellisia ilmastotoimia Espoon saattamiseksi hiilineutraaliksi nopeammin olisi esimerkiksi Suomenojan hiilivoimalan nopeutettu sulkeminen ja julkisen liikenteen lippuhintojen alentaminen.

Tuomas Ortia (sd.)

perheenisä, yrittäjä, Espoon kaupungin konsernijaoston varajäsen