Lukijalta: | Raideliikenteessä on monia etuja

Esa Sairio kirjoitti Länsiväylässä 23.–24.10., että tunnin junaa ei tarvita Turkuun eikä muuallekaan.

En ota kantaa tähän tunnin juna -juttuun. Se saattaa olla kauppa-, asunto- ja/tai työvoimapoliittinen mielipide kaavaillun radan varren kunnilta.

Mutta olisin vankasti tukemassa raideliikennettä. Varmasti molempia tarvitaan, sekä raideliikennettä että maantieliikennettä. Molempia tulee kehittää. Lentoliikenne pk-seudun ja lähikaupunkien välillä on jo kannattamattomana lopahtanut, tai se toimii enää tukiaisten varassa ja ulkomaisten halpalentoyhtiöiden suorittamana.

Raideliikenteessä on etuja, joita ei saa dissata:

Nopeus: Nykyinen raidekalusto on modernia ja pystyy monelta osin yli 200 kilometrin tuntinopeuteen, vaikka rata ei aina pystykään. Siksi ratoihin pitää panostaa.

Päästökysymys: Nykyjunat ovat pitkälle sähköistettyjä.

Kapasiteetti: Yhdessä superjunassa (IC 27 23.12.2016) Helsinki–Rovaniemi oli 1 500 asiakaspaikkaa. Tyypillisessä joka päivän Intercity-junassa on 500 asiakaspaikkaa. Nopeassa Pendolinossa (Sm3) on 262 asiakaspaikkaa.

Mukavuus: Junassa pystyy liikkumaan ja jaloittelemaan, vaikkapa käymään ravintolavaunussa syömässä, juomassa tai vessassa.

Ei turvatarkastuksia: Ei vyötä pois, ei kenkiä pois, ei läppärin levittelyä, ei omaisuuden tullaamista.

Mahdollisuus omaan hyttiin.

Mahdollisuus yöjunassa makuuhyttiin, myös perheelle.

Auto junassa: Esimerkiksi hiihtoreissu!

Suoraan perille: Yleensä kaupungin keskustasta toisen paikkakunnan keskustaan.

Näissä asioissa raideliikenne on ylivertainen.

Jos lähden Rovaniemelle, niin varmasti lähden junalla, en lentokoneella. Linja-autolla tai omalla autolla 830–860 kilometriä – no eipä jaksa millään.

Ja vielä espoolaisena ja rantaradan varrella asuvana: Lähijunaliikennettä pitää kehittää ja säilyttää. Ilmeisesti kaupunkirata Leppävaara–Kauklahti onkin nytkähtänyt eteenpäin.

Pekka Suuronen

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut