Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Aluevaalit ratkaisevat, järjestetäänkö Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella palvelut yhdenvertaisesti

Aluevaalit koittavat tammikuussa 2022. Niissä ei ole kyse yhtään vähemmästä kuin Suomen terveydenhoidon superuudistuksen toimeenpanosta. Maan 21 hyvinvointialuetta ja Helsinki vastaavat siitä, että sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut ovat saavutettavissa kaikille eri puolilla Suomea. Aluevaaleissa valitaan edustajat, jotka päättävät palveluiden järjestämisestä.

Ei ole yhdentekevää, ketkä näitä päätöksiä tekevät. Jos emme ole tarkkana, on vaarana, että palvelun tekijät ja laatu määritetään kriteereillä, jotka ovat kaukana ihmisten arjesta. On tärkeää hyödyntää alan ammattilaisten osaamista ja varmistaa, että henkilöstöä on riittävästi ja että esimerkiksi hoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja palopelastajia kuullaan. On yhtä tärkeää, että toiminta hyvinvointialueilla perustuu hyvään hallintoon, jotta turvataan rahoitus, oikea-aikainen tiedotus, palvelujen yhdenvertainen järjestäminen ja saavutettavuus sekä asukkaiden mahdollisuudet vaikuttaa ja tulla kuulluksi.

Yksinäinen isoäiti, väsynyt omaishoitaja tai suuntaansa etsivä nuori tarvitsevat palveluiden äärelle pääsyn lisäksi inhimillistä kohtaamista. Emme ole yhdestä muotista tehty. Terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden on tärkeää mukautua ihmisten tarpeisiin, eikä päinvastoin. On kyse sitten maahanmuuttajista, kieli- ja kulttuurivähemmistöistä tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, sosiaali- ja terveyspalveluiden on kuuluttava ihan kaikille. Tiedossa on, että esimerkiksi sukupuolten väliset terveyserot ovat Suomessa hälyttävän suuret. Miesten odotettavissa oleva elinikä on matalampi kuin naisilla ja työikäisinä kuolleista huomattava osa on miehiä. Tähänkin on kiinnitettävä huomiota jokaisella hyvinvointialueella.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Espoo, Kauniainen, Hanko, Raasepori, Inkoo, Siuntio, Lohja, Karkkila, Kirkkonummi ja Vihti. Alueella asuu noin 470 000 ihmistä, joista yli puolet Espoossa. Ei ole yhdentekevää, että juuri Espoossa hoitoon pääsy on takunnut jo pitkään muun muassa hoitaja- ja lääkäripulan vuoksi. Hoitoon pääsy on laitettava kuntoon Espoossa, ja turvattava hyvinvointialueen kaikissa osissa. Tämä edellyttää aluevaltuustoihin hyviä edustajia sekä aktiivisia asukkaita antamaan palautetta ripeästi.

Asukkaan vaikutusmahdollisuudet alkavat aluevaaleissa.

Iiris Suomela (vihr.)

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja

Marika Paavilainen (vihr.)

juristi ja espoolainen aluevaaliehdokas