Pääkirjoitus: | Kun hätä yllättää

Eihän meille voi pahaa tapahtua. Jos niin käy, odotamme saavamme kaiken valmiina. Meistä on tullut hyvinvointivaltion turisteja, totesi kokoomus eduskuntavaaliohjelmassaan 2011.

Turisti käy vain kääntymässä ja ajattelee, että asioiden tekeminen kuuluu muille, maan oikeille asukkaille. Turisti valittaa hotellin huonoa tasoa ja basaarin korkeita hintoja – ja heittää roskat tienpientareelle kotiin lähtiessään.

Olemme vieraantuneet omasta hyvinvoinnistamme ja panoksestamme sen rakentamiseen, ohjelmassa kuvattiin.

Elämme 2020-lukua, ja meno vain kiihtyy. Roskat lentelevät tienpientareelle. Huolettomien, henkisten turistien määrä kasvaa. He, joiden puoleen voi turvautua, ovat yhä harvemmassa.

Henkinen umpikuja, sairaus, työttömyys tai yksinäisyys eivät tunne sosioekonomista asemaa, saati menneitä saavutuksia. Kaupunkien karsiessa palvelujaan vapaaehtoistyön ja vertaistuen merkitys korostuu.

Raitin Pysäkin pitkäaikainen vapaaehtoinen Pirkko Laine oli tukena, kun Suomea kuritti 90-luvun syvä lama ja suurtyöttömyys (LV 13.–14.11). Kaikkivaltias Nokiakin irtisanoi massoittain suunnitteluporrasta.

Yksinäisyyteen ja kurjuuteen ajautuneet saivat tukea vapaaehtoisilta, jos ymmärsivät hakeutua avun pariin.

Ensin elät koko ikäsi siten, että kehityt ja voita itsesi. Kilpailet ympäristössä, jossa taistelu on loputonta. Sitten se kaikki katoaa, kuvaili NHL-ammattijääkiekkoilijana pelannut Janne Laukkanen tuntojaan (LV 13.–14.11.).

Ammattiurheilijoiden putoamiseen tyhjän päälle ei kiinnitetty aiemmin huomiota. Nykyisin uutta elämäntarkoitusta etsiville ammattiurheilijoillekin on apua jo saatavilla.

Välillä onkin hyvä pysähtyä ja miettiä, kenelle minä voisin olla avuksi ja millä tavalla. Toisaalta, pystynkö vastaanottamaan apua, kun sitä on tarjolla?

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut