Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Riskiryhmään kuuluville valtuutetuille taattava osallistumismahdollisuus

Nyt marraskuussa alkaa yhä vahvemmin näyttää siltä, että korona ei ole häviämässä eikä paluuta vanhaan ole. Koronan jälkeisen ajan sijaan kannattaakin puhua koronan muuttamasta maailmasta, jossa meidän tulee elää niin koronan kuin mahdollisten muiden tulevien yllätysten kanssa.

Meidän tulisi hyödyntää kokemuksen kautta saatuja oppeja ja taitoja, ja yhtenä esimerkkinä ovat kokoukset ja niihin osallistumisen mahdollistaminen turvallisesti myös riskiryhmään kuuluville. Hyvänä esimerkkinä on, että kuntalain mukaan valtuuston kokouskäytänteet (CloudMeeting) mahdollistaisivat osallistumisen niin lähikokouksena kuin etänäkin, ilman suurempia muutoksia järjestelyissä.

Maanantaina 15.11. oli Espoon valtuuston kokous, joka oli ilmoitettu pidettävän pelkästään lähikokouksena. Ja näin oli myös edellinen kokous 25.10. Mahdollisuutta osallistua etäyhteyksin ei myönnetä niille valtuutetuille, jotka kuuluvat itse tai joiden läheinen kuuluu riskiryhmään. Näin on valtuuston puheenjohtaja päättänyt. Ymmärrän puheenjohtajan hyvän perustelun fyysisen tapaamisen tärkeydestä, mutta tärkeimpänä asiana tässä on mielestäni valtuutettujen tasavertainen osallistumismahdollisuus. Siitä pitäisin periaatteena tiukasti kiinni.

Valitettava tosiasia on, että vaikka jokainen valtuuston kokoukseen osallistuva olisi ottanut rokotukset jo kahdesti, niin koronarokotus ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä.

Valtuuston kokouksessa oli esityslistalla kesällä laatimani valtuustoaloite yhteisöpedagogien palkkaamisesta kouluille ja aloitteen laatijana olisin ollut oikeutettu ensimmäiseen puheenvuoroon, jossa olisin muun muassa kiittänyt virkamiehiä erinomaisesta vastauksesta. Nyt kuitenkaan en ole yhdenvertaisessa asemassa muiden valtuutettujen kanssa, sillä riskiryhmään kuuluvana en saa osallistua valtuuston kokoukseen.

Hybridimalli kokouksessa edistäisi valtuutettujen yhdenvertaisuutta osallistua kokoukseen huolimatta omasta tai läheisensä terveysriskeistä koronaan liittyen.

Riskiryhmään kuuluvana en saa osallistua valtuuston kokoukseen.

Esitänkin toiveen, että asia ratkaistaan uudestaan. Vahvistetaan valinnoilla meidän jokaisen valtuutetun mahdollisuutta ja oikeutta osallistua päätöksentekoon.

Kaisa Alaviiri (kok.)

kaupunginvaltuutettu

Espoo