Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Vastavirtaan kulkeva optimisti

Loputon uteliaisuus, valoisa mieli, myönteinen asenne ihmisiä ja elämää kohtaan. Huumorintajuinen. Empaattinen. Uudistaja ja kehittäjä. Yhteistyön rakentaja. Otti vastuun luottamustehtäviensä hoitamisesta viimeiseen saakka.

Tällä viikolla menehtyneen Jyrki Kasvin arvostus yli puoluerajojen oli yhtä laaja kuin hänen asiantuntemuksensa eri alueilta.

Valtakunnan politiikkaa ja poliitikkojen väittelyä seuratessa kuvaukset Kasvin kaltaisesta persoonasta tuntuvat utopistisilta. Yleinen asenneilmapiiri on myrkyllinen. Se on muuttunut jopa luotaantyöntäväksi, eikä ole hyvä demokratian kannalta.

Jämäkkä päätöksentekijä, sitäkin Kasvi idealismistaan huolimatta oli. Ja toimi esikuvana monille.

Kasvi uskoi espoolaisten poliitikkojen kykyyn käydä keskustelua myös vaikeista asioista. Kunnioitti valtuuston työmyyriä. Puolueen puheenjohtajien mielipiteet eivät synny tyhjästä, hän muistutteli.

Kasvi ymmärsi hyvin, miksi ihmiset pitävät politiikkaa ”jollakin tavalla lahona”. Jos edes kerran oppositio kunnioittaisi vallassa olevia puolueita tai valtapuolue ottaisi opposition hyvän ehdotuksen käsittelyynsä, se olisi jotakin.

Hän ei häpeillyt tunnustaa olleensa väärässä vaan oli valmis tarkistelemaan kantaansa. Tämä nähtiin muun muassa Suomen turvallisuuden kannalta merkittävän tiedustelulakien uudistamisessa. Länsiväylän haastattelussa Kasvi myönsi olleensa tekemässä päätöstä, jossa arvioitiin väärin Länsimetron pysäköintitarve ja matkustajien määrä.

Vääränlainen ammattiylpeys oli hänen mielestään kehityksen jarru. Hän toivoi rohkeampaa ristiinpölytystä, poikkitieteellistä yhteisyötä eri alojen välillä. Vain sillä tavalla asioita hahmotettaisiin ja ymmärrettäisiin paremmin. Kasvi oli todennut, että oivallukset tulevat usein toiselta alalta.

Tärkeäksi pitämiään asioita hän piti esillä loppuun asti. Niitä riitti. Kasvi totesikin näin: jos haluat saada minut kiinnostumaan, niin kerro sellaista, jota en tiedä.

Olla riittävän nöyrä, sopivan jämäkkä ja ikuisesti utelias. Hänenlaisensa ovat harvassa.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi