Länsiväylässä 13.–14.11.2021 julkaistussa mielipidekirjoituksessa Tuomas Ortia on huolestunut datakeskusten todellisista ilmastovaikutuksista ja sähkönkäytöstä.
Olemme samaa mieltä Tuomas Ortian kanssa siitä, että hiilenkäyttö pitää lopettaa. Olemmekin tehneet päätöksen lopettaa hiilenkäyttö viimeistään vuonna 2025. Hiileen perustuva lämmöntuotanto on kuitenkin korvattava järkevällä tavalla.
Kirkkonummen Kolabackeniin ja Espoon Hepokorvenkallioon suunniteltujen datakeskusten ansiosta kaukolämmön tuotannossa voitaisiin luopua paitsi kokonaan hiilestä myös kaasusta siten, että asiakkaille toimittamamme kaukolämpö on hiilineutraalia viimeistään vuonna 2029. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen on todellinen ilmastoteko.
Datakeskusten hukkalämpöä hyödyntämällä voidaan tuottaa noin 40 prosenttia Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmöstä. Nykytilaan verrattuna hiilidioksidipäästöjen vähennys on noin 430 000 tonnia vuodessa eli jokaisen kaukolämmön loppukäyttäjän hiilijalanjälki pienenisi noin 2,5 tonnia vuodessa. Suomalaisten keskimääräinen hiilijalanjälki on noin 10 tonnia vuodessa.
Suuret datakeskustoimijat eivät tukeudu olemassa olevaan sähköntuotantoon vaan tyypillisesti tekevät sähkönostosopimuksen uudesta tuulivoimasta. Tuulivoimaan investoidaan tyypillisesti siellä, missä olosuhteet ovat otollisimmat. Mielipiteessä esiin nostettu huoli ydinvoimasta on siis aiheeton.
Datakeskusten hukkalämpö saadaan tehokkaasti käytettyä kaukolämmöntuotantoon. Noin 70 prosenttia on suoraan datakeskuksesta kierrätettyä hukkalämpöä, ja loput otetaan talteen datakeskuksiin liitetyistä lämpöpumpuista ja sähkökattiloista.
Kaukolämmönkulutus on kesällä vain noin 10 prosenttia kylmän talvipäivän kulutuksesta. Kesällä kaikkea hukkalämpöä ei siksi voida hyödyntää, mutta tulevaisuudessa lämmön varastointiteknologian kehittyessä uskomme senkin olevan mahdollista. Vuositasolla datakeskuksen hukkalämmöstä voidaan tällä hetkellä hyödyntää noin 75 prosenttia, mikä on jo varsin korkea hyödyntämisaste.
Näin merkittävän hukkalämmön lähteen hyödyntäminen myös edesauttaa kaukolämmön hinnan pysymistä vakaana ja kohtuullisena. Tällä hetkellä Fortumin kaukolämmöntuotannosta hiilineutraalia on noin puolet, minkä ansiosta keskimääräinen hinnankorotuksemme vuodenvaihteessa pysyy erittäin maltillisena eli 3 prosentissa.
Datakeskuksia rakennetaan tuottamaan digitaalisia palveluita, ja niiden tarve kasvaa voimakkaasti. Toimiessaan ne tuottavat aina hukkalämpöä. Onkin järkevää ja ympäristöystävällistä kierrättää muuten harakoille menevä lämpö kaukolämpönä.
Ilkka Toijala
johtaja, lämmöntalteenotto
Lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta
Fortum