Pääkirjoitus: | Petetty asiakas

Eteläespoolainen nainen koki karvaan yllätyksen hypätessään puolihuolimattomasti Helsingin keskustasta asema-aukiolta pienyrittäjän taksin kyytiin (LV 20.–21.11.).

Arkipäivän kyyti 21 minuutin matkasta maksoi 65,50 euroa. Vastaava matka on öiseen aikaan maksanut reilut 30 euroa.

Traficom valvoo taksitoiminnan laillisuutta, ja se julkisti elokuussa uudet säännöt, jotka velvoittavat takseja pitämään hinnat näkyvillä paremmin kuin aiemmin.

Hinnan tarkistaminen etukäteen ja siitä neuvotteleminen jäävät kuitenkin käytännössä asiakkaan vastuulle, mikä lisää varmasti osalla kynnystä käyttää taksia.

Jos jokin menee pieleen, valitusprosessi on monimutkainen ja pitkä. Ensimmäinen taho, jonka puoleen voi kääntyä, on taksiyhtiön laadunvalvonta. Sen jälkeen on vuorossa kuluttajaneuvonta ja kuluttajariitalautakunta. Prosessi vie kohtuuttoman kauan aikaa. Siihen kuluu voi kulua kuukausia tai jopa vuoden päivät.

Lautakunnan päätös, jonka työn ja tuskan jälkeen mahdollisesti saa, on vain suositus. Päätöksestä ei seuraa taksiyrittäjälle sanktiota, minkä he ilmeisen hyvin tietävät. Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Jukka Kaakkola myöntääkin haastattelussaan, että usein käy niin, että asiakas kärsii vahingon omissa nahoissaan. Kukapa lähtisi taistelemaan muutaman kympin vuoksi, paitsi periaatteen vuoksi.

Yritysmaailmassa itseään kunnioittavat tahot pyrkivät harjoittamaan luottamusbisnestä.

Yritysmaailmassa itseään kunnioittavat tahot pyrkivät harjoittamaan luottamusbisnestä ja karttamaan maineriskejä. Jalo ajatus siitä, että asiakas on kuningas tai kuningatar, ei päde enää. Nyt asiakkaat lähinnä pelkäävät jo etukäteen tulevansa huijatuksi.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut