Lukijalta: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee edistää työntekijöiden asioita

Historiallinen sote-uudistus ei muuta heti asukkaiden arkea ja palveluita mutta myllertää monen työntekijän työelämää. Työntekijöiden arjessa muutos näkyy siksi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen työntekijät siirtyvät nykyiseltä julkisen sektorin työnantajaltaan perustettavan hyvinvointialueen työntekijöiksi.

Siirto on hoidettava erittäin hyvin, jotta asukkaiden palvelujen saaminen ei vaarannu. Lisäksi uuden työnantajan eli hyvinvointialueen tulee toimia kaksikielisenä työnantajana ja olla reilu työnantaja, joka edistää arjessa ja päätöksenteossa työntekijöiden saatavuutta, heidän työssä jaksamistaan ja pysymistään hyvinvointialueen palveluksessa. Työssä jaksamista edistää työntekijöiden mahdollisuus osallistua oman työnsä suunnitteluun ja kehittämiseen. Työntekijöiden hyväksi tehtävällä työllä on vaikutusta palvelujen saatavuuteen.

Osassa Länsi-Uudenmaan kunnista on luottamushenkilöiden toimielin, jossa keskitytään työnantajapoliittisten näkemyksien muodostamiseen. Jotta kyseinen hyvä toimintamalli jatkuisi, on tärkeää saada läntiselle Uudellemaalle hyvinvointialueen hallituksen alainen henkilöstöjaos. Ei siis riitä, että hyvinvointialueen hallitus olisi ainoa toimielin, jossa käsitellään henkilöstöasioita, koska sillä on monia muitakin sille kuuluvia asioita.

Henkilöstöjaostossa vaikutettaisiin aktiivisesti ajankohtaisiin henkilöstöä koskeviin asioihin ja kehitettäisiin henkilöstöpoliittisia asioita. Henkilöstöjaoston tehtävä olisi myös merkittävien henkilöstöä koskevien ohjelmien ja periaatteiden linjaaminen. Lisäksi henkilöstöjaostolle kuuluisivat ne asiat, joihin liittyvää toimivaltaa ei ole erikseen siirretty voimassa olevassa hallintosäännössä kenellekään muulle. Pääsopijajärjestöjen nimeämälle henkilöstön edustajalle annettaisiin läsnäolo- ja puheoikeus henkilöstöjaoston kokouksiin.

Henkilöstöjaos olisi myös oleellinen toimija palkkaharmonisoinnin toteuttamisessa. Hyvinvointialueen työntekijöiden palkkaharmonisointi pitää tehdä, koska eri kunnista ja kaupungeista siirtyvillä työntekijöillä on nykyisin eritasoisia palkkoja. Lähtökohtana tulee olla harmonisointi korkeimman palkan mukaisesti.

Haluamme edistää henkilöstöasioiden käsittelyä läntisen Uudenmaan päätöksenteossa. Sen lisäksi, että henkilöstöasioita käsitellään parhaimmillaan perusteellisesti päätöksenteossa, hyvä työnantaja käy keskusteluja työntekijöiden edustajien kanssa ja pitää työnvaativuuden arvioinnit ajan tasalla. Yhteistoimintalaki ja nykyiset kuntien hyvät käytännöt antavat siihen toimintaan erittäin hyvät evästykset.

Johanna Värmälä (sd.)

sairaanhoitaja (YAMK), hallintotieteiden maisteri, Espoo

Petra Baarman (sd.)

sairaanhoitaja (YAMK), ammatillinen erityisopettaja, Raasepori

Eeva Hiila (sd.)

kätilö, Vihti

Jenni Viherkanto (sd.)

talous- ja toimistopalveluiden merkonomi, Vihti

Leila Terkomaa (sd.)

valtiotieteiden maisteri, Vihti

Kaddi Talts (sd.)

sosiaalityön maisteri, Vihti

Marko Kivihalme (sd.)

sosionomi (YAMK), Vihti

Maaret Laine (sd.)

psykologi, Lohja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut