Lukijalta: | Järjestöystävällinen hyvinvointialue

Tärkeä osa hyvinvointiyhteiskunta Suomea ovat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestöt, jotka ovat olleet omalta osaltaan sitä rakentamassa.

Yksi hyvinvoinnin perusteista on murroksessa, kun sote-palvelut ovat nyt siirtymässä kunnilta hyvinvointialueille.

Alueilla toimivat järjestöt tarjoavat vertaistukea vakavasti sairastuneelle ja päihdekuntoutujalle, ylläpitävät palvelutaloja ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, tarjoavat tietoa, neuvonta- ja keskustelutukea. Kolmas sektori luo julkista keskustelua ja toimii siltana arjen ja päätöksenteon välillä. Sote-järjestöt tarjoavat osallistumisen väyliä ihmisille, joille näkyminen ja kuuluminen on muuten mahdotonta.

Järjestöt ovat ketteriä toimijoita, jotka luovat uusia toimintatapoja. Ennaltaehkäisevän ja korjaavan työn lisäksi järjestöt ovat oman kohderyhmänsä tarpeiden ja palveluiden asiantuntijoita.

Järjestöt täydentävät toiminnallaan julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Järjestöjen ennaltaehkäisevä työ säästää kustannuksia. Tätä työtä ei voi tehdä, jos resurssit eivät ole kunnossa. Järjestöt tarvitsevat tiloja ja muuta tukea toiminnan pyörittämiseen.

Uudet hyvinvointialueet ja kunnat joutuvat keskenään sopimaan, miten resursseja kohdennetaan alueella toimiville järjestöille. Lain mukaan kunta ja hyvinvointialue ovat velvoitettuja tukemaan järjestöjen toimintaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Sote-järjestöjen asiantuntijuuden hyödyntäminen ja toimintaedellytysten turvaaminen on hyvinvointialueiden etu.Siksi onkin tärkeää, että päättäjiksi valitaan henkilöitä, jotka ymmärtävät järjestöjen merkityksen.

Heikki Majava,

puheenjohtaja

Saana Sandholm,

varapuheenjohtaja

Nina Korventaival,

hallituksen jäsen

Uudenmaan Sosiaaliturvayhdistys ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut