Lukijalta: | Suomi tarvitsee vammaisasiavaltuutetun

Tiedotusvälineet ovat viime päivinä paljastaneet järkyttäviä epäkohtia vammaisten ihmisten kohtelussa. Kyse on koko yhteiskunnan epäonnistumisesta.

Vammaiset eivät saa heidän itsemääräämisoikeuttaan kunnioittavia palveluja yhteiskunnalta. Heikko kehitysvamma- ja autismikirjo-osaaminen johtaa pahimmillaan vakaviin väärinkäytöksiin, kuten on nähty.

Tällä hetkellä vammaispalvelujen valvonnan resurssit ovat erittäin niukat. Median paljastukset osoittavat kerta toisensa jälkeen, että valvonta ei toimi.

Kaltoinkohteluun on puututtava viipymättä, tarvitsemme parempia resursseja valvontaan. Paikallisesti palvelujen laadun seurannassa tulee käyttää paikallisia valvontakoordinaattoreita omavalvonnan tukena.

Nyt tarvitaan erityisesti vammaispalvelujen tilannetta seuraavaa ja arvioivaa tahoa, joka voi puuttua kokonaisvaltaisesti vammaisten palvelujen järjestämiseen liittyviin kysymyksiin, tehdä aloitteita ja selvityksiä sekä edistää vammaisten etujen toteutumisesta. Saman tahon olisi hyvä osallistua myös julkiseen keskusteluun tuoden äänen niille, joiden on vaikea puhua itse puolestaan.

Lakien toteuttamista valvomaan tarvitaan vammaisasiavaltuutettu, joka on perehtynyt heidän asioihinsa ja puolustaa vammaisten asemaa yhteiskunnassa. Suomessa on useita muita asiavaltuutettuja olemassa, ei kuitenkaan vammaisten oikeuksia ja heitä koskevia lakien toteuttamista puolustavaa tahoa.

Olemme jättäneet eduskunnassa toimenpidealoitteen vammaisasiavaltuutetun viran perustamiseksi. Toivomme asialle laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

Yhteiskunnan sivistyksen tasoa mitataan sillä, kuinka se kohtelee heikoimpiaan.

Noora Koponen (vihr.)

kansanedustaja

Espoo

Hanna Holopainen (vihr.)

vihreiden varapuheenjohtaja

kansanedustaja

Lappeenranta

Mirka Soinikoski (vihr.)

kansanedustaja

Hämeenlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut