Korona on häirinnyt kaikkea jo kohta kaksi vuotta. Alan henkilökunta ja me päättäjät joudumme jatkuvasti reagoimaan. Auttaako valtio meitä – kyllä, mutta myös ei. Kysymys hallituspuolueiden kansanedustajille: Eikö viimeistään nyt pidä kohdentaa kaikki terveydenhoidon voimat itse hoitoon? Te olette pakottaneet henkilökunnan aivan liian suurelta osin keskittymään sote-uudistuksen hallintoon ja vieläpä mahdottoman kireällä aikataululla.
Ongelmat koskevat kaikkia väestöryhmiä. Kuntatasolla teemme voitavamme. Työntekijöitä ei kuitenkaan ole saatavissa. Espoossa valtuustoryhmien budjettineuvotteluissa teimme osin aivan uusia ratkaisuja. Kaikkia keinoja on käytettävä.
Kiteytän vanhenevaan väestöön kohdistuvia toimia, sillä aivan liian monen vanhuksen tilanne on vaikea, jopa kriittinen. Vakavuutta lisää se, että yli 75-vuotiaiden määrä Espoossa kasvaa vuoteen 2030 mennessä 12000 hengellä. Tässä tärkeimpiä lisäyksiä ja määrärahoja, joita vanhuksia ja toki muitakin koskien esitämme valtuustolle:
1. Hoitojonojen purkuun ja mielenterveystyöhön lisäsimme rahoitusta siten, että sitä kohdennetaan joustavasti siihen, millä on suurin vaikutus: henkilöstövuokraukset, tilapäiset rekrytoinnit, uuden kokeilut, oppisopimuskoulutus, houkuttelevuuden lisäämistoimet, palvelusetelit, ostopalvelut.
2. Lisätään joustavia digipalvelumuotoja sekä liikkuvan sairaalan toimintaa.
3. Määrärahoilla turvataan Espoon sairaalan päivystysosaston toimintaa vanhenevan väestön palvelupolkuja sujuvoittaen. On käytettävä esim. resurssipoolia ja kiertävää henkilöstöä.
4. Henkilöstön saatavuutta parannetaan: työllisyyskoulutus, oppisopimuskoulutus, palvelualan startup-yhteistyö, tilapäiset rekrytoinnit, henkilöstövuokraukset, palvelusetelit, ostopalvelut, houkuttelevuuden ja työssäjaksamisen lisäämistoimet sekä innostavat uuden kokeilut.
5. Lisätään yhteistyötä yksityisten palvelutarjoajien ja kolmannen sektorin kanssa. Kaupungin mahdollisuudet lisätä omia investointeja ovat riittämättömät. Laaditaan suunnitelma Elä ja Asu -palvelutaloverkon rakentamismahdollisuuksista yksityisten kanssa. Tähän kuuluvat myös tonttitarjonta sekä palvelutaloja alueella täydentävät asuntorakentamisen ja palvelujen suunnitelmat.
Lisäksi: Koronan etenemiseen, työmarkkinaratkaisuun, henkilöstön saatavuuteen sekä sote-uudistuksen rahoitukseen liittyvästä epävarmuudesta johtuen, käyttösuunnitelman tilanne tarkastetaan vuoden 2022 osavuosikatsausten yhteydessä. Lisätoimenpiteiden rahoitustaso määräytyy sen perusteella, paljonko valtio osoittaa Espoolle määrärahoja koronasta aiheutuneiden kulujen kattamiseen ja syntyneiden ongelmien hoitoon.
Palaan kirjoitukseni alkuun: Eikö nyt valtionkin pitäisi kohdentaa määrärahat täällä tarvittavaan koulutukseen? Ja lailla säädettävät tarkat mitoitukset pitää poistaa ja antaa osaavien ammattilaisten hoitaa juostavasti terveyttä mahdollisimman hyvin.
Markku Markkula (kok.)
kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja
Espoon valtuuston talousarvioneuvottelujen vetäjä